вівторок, 01 березня 2016 12:30

У Британії знайшли унікальний мезолітичний кулон

У Британії знайшли унікальний мезолітичний кулон

Сланцевий кулон, віком 11000 років з гравіюванням, знайшли археологи під час розкопок стоянки раннього мезоліту в Стар-Карр в Північному Йоркширі (Великобританія). Дослідники університетів Йорка, Манчестера і Честера виявили найраніший твір мистецтва епохи мезоліту в Британіі. Про це повідомляє old.archeo-news.

Предмет, виготовлений з цілісного шматка сланцю, має товщину три міліметри і містить ряд ліній, які, на думку археологів, можуть являти собою зображення дерева, карту або спеціальні знаки .

Древній кулон знайшли минулого року, але лінії на поверхні були ледь помітні. Дослідницька група використовувала ряд цифрових методів мікроскопії, щоб отримати зображення з високою роздільною здатністю для визначення стилю і порядку гравіювання.

Археолог Нікі Мілнер (Nicky Milner) каже: "Одним з можливих варіантів є те, що підвіска належала шаману. Головні убори чаклунів, виготовлені з червоних оленячих рогів, були знайдені поблизу при попередніх розкопках.

Ми можемо тільки здогадуватися про значення гравюри, але гравірування бурштинової підвіски, знайденої в Данії, інтерпретувалася як амулет, що використовується для індивідуального захисту ".

Зараз ви читаєте новину «У Британії знайшли унікальний мезолітичний кулон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути