вівторок, 27 травня 2014 09:00

У Балтійському морі знайшли підводний човен часів Другої світової війни

Автор: news.mail.ru
 

Фахівці Управління пошуковими і аварійно-рятівними роботами Балтійського флоту (БФ) виявили затонулий підводний човен часів Другої світової війни.

При обстеженні побережжя в районі мису Таран на глибині 70 метрів була виявлена затонула субмарина, лежача на рівному кілі. Експерти передбачають, що це підводний човен ВМФ СРСР "С-4", затонувший в січні 1945 року.

Згідно з архівними документами, "С-4" закладена 3 січня 1936 року і ймовірно брала участь в радянсько-фінляндській і Великій Вітчизняній війнах, зробила 6 бойових походів, потопила 4 судна і пошкодила транспорт "Райнтом".

Ввечері 1 січня 1945 року човен востаннє вийшов в ефір. Командир субмарини доповідав, що знищив одне судно противника. Нерозбірливі сигнали радіостанції, ніби належали "С-4", приймалися плавбазою "Іртиш", що знаходилася в Хельсінкі 7 і 18 січня. Разом з підводним човном загинули всі 48 членів її екіпажу.

Існують дві версії причин загибелі субмарини. "С-4" могла стати жертвою таранного удару і глибинних бомб німецького міноносця "Т-3" в ніч на 4 січня 1945 року. Згідно з другою версією, 6 січня на захід від Брюстерорту (нині — мис Таран) човен таранив і потопив міноносець із складу другої бойової групи кораблів, що прикривали приморський фланг оборони Вермахту.

"При додатковому огляді із застосуванням підводних телекерованих апаратів і подальшим порівнянням отриманих даних з тактико-технічними характеристиками радянських підводних човнів було встановлено, що зовнішній вигляд і озброєння відповідають радянським човнам ІХ-біс серії "С".

Даних про загибель інших підводних човнів в цьому районі немає. Планується проведення навчань, в ході яких за допомогою спеціальної апаратури проведуть остаточну ідентифікацію субмарини.

Зараз ви читаєте новину «У Балтійському морі знайшли підводний човен часів Другої світової війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути