вівторок, 27 лютого 2018 07:08

У Бабиному Яру розстріляли українських націоналістів

У Бабиному Яру розстріляли українських націоналістів
У Бабиному Яру загинув 621 український патріот. Фото: memory.gov.ua

"У Київській області боротьба проти комуністів все більше трансформується в боротьбу проти національних українських формувань. Конфіскований письмовий матеріал, а також свідчення різних арештованих в останній час прихильників Бандери знову доводять, що їх неможливо залучити до будь-якої позитивної співпраці. Тому лишається тільки повністю знищити цей рух", - пишуть у "Донесенні про події в СРСР" у лютому 1942 року.

27 лютого 1942 року в Бабиному Яру німецькі окупанти масово розстріляли членів українського націоналістичного підпілля. Незабаром нацисти розгортають свої репресії не лише проти бандерівців, але й представників інших течій українського визвольного руху. Загалом у Бабиному Яру загинув 621 український патріот. Тут обірвалося життя української поетеси, члена ОУН (м) Олени Теліги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У тюрму за "бандерівську ідеологію": в Польщі прийняли новий закон

"Одними із жертв Бабиного Яру були і українські націоналісти. Цифра, яку зараз використовують дослідники, говорить про 621 українського націоналіста, які були вбиті в Бабиному Яру", - каже голова Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

За різними підрахунками, протягом 1941-1943 років у Бабиному Яру розстріляли і поховали від 70 до 200 тисяч людей. За даними з архівів СБУ, тільки за два дні 29-30 вересня 1941 року у Бабиному Яру розстріляли 33 тисячі 741 особу. Більшість з них були євреями, але серед розстріляних були і українські націоналісти, священики, члени підпілля.

Упродовж двох років німецької окупації у Бабиному Яру розстрілювали і ховали всіх, кого вважали ворогами нацистів - євреїв, ромів, радянських підпільників, українських націоналістів. Бабин Яр увійшов до світової історії через події двох днів осені 1941 року, коли нацисти розстріляли тут майже 34 тис. київських євреїв. Це місце стало всесвітньо відомим символом Голокосту.

Зараз ви читаєте новину «У Бабиному Яру розстріляли українських націоналістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути