Ексклюзиви
четвер, 11 січня 2018 12:04

Творець міномета "Катюша" мріяв учити японську мову

Творець міномета "Катюша" мріяв учити японську мову
Лангемака розстріляли за шпигунство. Фото: wikipedia

11 січня 1938 р. у Москві розстріляли конструктора Георгія Лангемака.

Він був одним із основних творців реактивного міномета "Катюша". Конструював реактивні снаряди на бездимному поросі, ввів в обіг термін "космонавтика". Герой Соціалістичної Праці (1991, посмертно).

Лангемак народився у Старобільську Харківської губ., сучасна Луганської обл. Його батько був німець, мати швейцарка.

Георгій Лангемак з дитинства знав французьку і німецьку мови. Після гімназії хотів вивчати японську філологію. Для цього вступив на філологічний факультет Петроградського університету.

У жовтні 1916-го Лангемака призвали в армію і направили на навчання до школи мічманів. Після навчання його направили на Приморський фронт у Морську фортецю імператора Петра Великого. Влітку 1917-го наказом по армії і флоту Георгій Лангемак був підвищений у мічмани.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 109 років тому народився підкорювач космосу - Сергій Корольов

Участі у Жовтневoму перевороті він не брав. 1918 року демобілізувався. Хотів навчатися у Новоросійському університеті на історико-філологічному факульті по класичному відділенню. Потрапив під офіцерську мобілізацію в червні 1919-го і вступив до Червоної армії. Як офіцера флоту його призначений командиром батареї 4-го дивізіону артилерії Кронштадтської фортеці, а потім комендантом форту "Тотлебен" цього ж дивізіону. Під час Кронштадтського повстання Георгія Лангемака заарештували бунтівники і засудили до розстрілу. Після заколоту його звільнили більшовицькі війська.

1923-го Георгій Лангемак вступив до Військово-технічної академії Робітничо-селянської Червоної армії. Після закінчення академії 1928-го його залишили для роботи в Газодинамічній лабораторії. Тут він займався розробкою реактивних снарядів РС-82 мм і РС-132 мм.

21 вересня 1933-го, після організації Реактивного науково-дослідного інституту Лангемака призначили начальником його Ленінградського відділення. Георгій Лангемак завершив доведення до серійного виробництва реактивних снарядів РС-82 мм і РС-132 мм, які згодом стали основою реактивного міномета "Катюша".

У січні 1934-го він став заступником директора з наукової частини Реактивного науково-дослідного інституту, заснованого Михайлом Тухачевським. Після арешту Тухачевського в інституті почались "чистки". Лангемака заарештували органи НКВС за сфальсифікованим звинуваченням у шпигунстві на користь Німеччини. Обвинувальний вирок засновано на єдиному протоколі допиту.

Георгія Лангемака розстріляли за "шкідництво в області недопущення нових зразків на озброєння" та участь в "антирадянській терористичній організації". 1955 року його реабілітували посмертно.

11 січня 1960 року в Зоряному містечку в Підмосков'ї створена спеціальна військова частина, завданням якої була підготовка космонавтів. Згодом ця частина була перетворена в Центр підготовки космонавтів ВПС.

Зараз ви читаєте новину «Творець міномета "Катюша" мріяв учити японську мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути