субота, 28 листопада 2020 17:28

Трюдо закликав пам'ятати жертв Голодомору

Трюдо закликав пам'ятати жертв Голодомору
Глава канадського уряду виступив із заявою до Дня пам'яті жертв голодоморів. Фото: ОП

Прем'єр Канади Джастін Трюдо закликав вшанувати жертв Голодомору 1932-1933 років.

"З 1932 по 1933 рік тоталітарний радянський режим Йосипа Сталіна створив в Україні жахливий голод - геноцид, покликаний зламати дух українського народу, стерти його ідентичність і зупинити його прагнення до свободи і незалежності. Мільйони померли від голоду, багато хто з них діти, інші були заарештовані, депортовані або страчені в рамках цієї жорстокої кампанії", - заявив він, повідомляє "Європейська правда".

Українці змогли вистояти перед обличчям такої жорстокості.

"Вони твердо трималися своєї мови і своєї культури, не дивлячись на всі спроби режиму придушувати і переслідувати їх. У 1991 році, після більш ніж півстоліття радянського гніту і правління, Україна проголосила незалежність", - сказав глава уряду Канади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Організатори злочину не позбавили себе відповідальності за скоєне й постануть перед Господнім правосуддям" - Епіфаній

Голодомор протягом століть заперечували, а страждання українців приховували від світу.

"Ми зобов'язані пам'ятати історії загиблих і постраждалих сімей. Ми повинні прийняти ці суворі істини і взяти на себе зобов'язання завжди діяти, коли права людини знаходяться під загрозою. У цю урочисту річницю я закликаю всіх канадців вшанувати пам'ять жертв Голодомору і визнати той внесок, який українські канадці внесли в побудову кращої країни для всіх нас. Я також підтверджую непохитну підтримку Канадою вільної і незалежної України", - йдеться у заяві Трюдо.

Щороку в 4-ту суботу листопада в Україні вшановують загиблих від голоду. Цьогоріч День пам'яті жертв Голодомору припадає на 28 листопада.

Протягом 1932–1933 років на території УРСР померли понад 7 млн людей, ще 3 млн українців загинули поза її межами — на Кубані, Північному Кавказі, Нижньому Поволжі та Казахстані.

За допомогою штучного голоду більшовики намагалися придушити спротив українців. Селяни не бажали віддавати своє майно та землю колгоспам. 1930 року відбулося 1716 селянських виступів.

Зараз ви читаєте новину «Трюдо закликав пам'ятати жертв Голодомору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути