вівторок, 17 липня 2012 12:50

Три дні на німецькому радіо грали траурні мелодії - річниця початку Сталінградської битви
7

Бої на вулицях Сталінграда
Фото: Фото: library.khai.edu
Бої на вулицях Сталінграда
Полонені німці після Сталінградської битви
Колона полонених німців
Полонені німці після Сталінградської битви

70 років тому, 17 липня 1942 року почалася Сталінградська битва, одна з найважливіших і переламних битв Другої світової війни.

1940 року у Сталінграді жило 850 тис. осіб. Достеменно невідомо, скільком із них удалося врятуватися від кривавого місива найбільшої битви Другої світової війни, що розгорнулася тут. Перепис 1945-го в руїнах зафіксував лише 1500 жителів.

— Сама доля веде мене: остаточну перемогу я маю здобути в місті, що носить ім'я самого Сталіна, — сказав Адольф Гітлер, коли в серпні 1942-го його війська підійшли до Сталінграда.

— Сталинград не должен быть сдан противнику! — наказував Сталін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грім та блискавка не завадили людям у Черкасах вшанувати пам'ять жертв Другої світової війни

23 серпня німецькі танки рушили до Волги, а через два дні 6-та армія генерала Фрідріха фон Паулюса вийшла до околиць Сталінграда. Це був найважливіший транспортний вузол та центр військової промисловості СРСР у цьому регіоні. Німецькі літаки стали обстрілювати місто. "Пламя пожаров поднималось на несколько сот метров, — згадував генерал Олександр Родимцев. — Не только земля, но и небо дрожало от взрывов. Тучи дыма и пыли резали глаза. Здания рушились, падали стены, коробилось железо".

Два з половиною місяці німці штурмували Сталінград, але так і не змогли зіпхнути у Волгу 62-гу армію генерала Василя Чуйкова. "Был один страшный день, когда немецкие танки и пехота 23 раза ходили в атаку, — згадував письменник Василь Гроссман. — И 23 атаки были отбиты. Немцы полагали, что перекрыли предел сопротивления человеческих сердец и нервов".

19 листопада розпочався радянський наступ, що закінчився повним оточенням армії Паулюса. "Коней давно з'їли, — записав до щоденника німецький солдат. — Я зараз і кота з'їв би. Кажуть, у нього смачне м'ясо. Солдати схожі на трупи або лунатиків. Вони більше не ховаються від російських снарядів". 8 січня 1943-го радянське командування запропонувало 6-й армії капітулювати. Паулюс відкинув ультиматум. За два дні почався останній наступ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Політ до Полтави змусив Гітлера переглянути свої расові погляди"

Гітлер зробив його фельдмаршалом і натякнув, що жоден німецький фельдмаршал ще не здавався у полон живим. Та Паулюс вирішив не зважати на натяк фюрера. 31 січня він разом зі своїм штабом здався в полон. У нього потрапили 91 тис. німецьких вояків, зокрема 24 генерали. Понад 150 тис. загинули в оточенні. Живих відправили до табору для військовополонених. Лише 6 тис. із них пережили війну.

Протягом трьох днів німецьке радіо передавало траурні мелодії. А в Москві били в усі кремлівські дзвони.

Фрідріха фон Паулюса утримували в комфортній квартирі під Москвою. 1944-го 54-річний фельдмаршал вступив до антинацистського Союзу німецьких офіцерів, а потім до Національного комітету "Вільна Німеччина". Вони проводили антифашистську агітацію серед військовополонених і на фронті. На Нюрнберзькому процесі Паулюс виступав як свідок з боку радянського обвинувачення. У полоні його тримали до 1953-го. Після звільнення він оселився у Дрездені, в Німецькій Демократичній Республіці. Працював інспектором народної поліції. Писав мемуари.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гітлер забороняв фотографувати своє робоче місце

Паулюс не застав у живих дружини Коко — румунської аристократки Єлени Росетті-Солеску: її арештували й розстріляли, коли чоловік приєднався до антифашистського руху. Син загинув 1944 року на італійському фронті. Фрідріх фон Паулюс помер через 4 роки після повернення на батьківщину.

Зараз ви читаєте новину «Три дні на німецькому радіо грали траурні мелодії - річниця початку Сталінградської битви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути