четвер, 07 травня 2020 15:26

Торпедою потопили лайнер - 1198 пасажирів опинилися на дні

Торпедою потопили лайнер - 1198 пасажирів опинилися на дні
Момент, коли в "Лузітанію" влучили. Фото: Wikipedia

7 травня 1915 року німецька субмарина U-20 торпедувала англійський пасажирський лайнер "Лузітанія". Без жертв не обійшлося - загинули 1198 пасажирів.

"Лузітанію" вперше спустили на воду у червні 1906 року. Це судно, а також однотипне з ним судно "Мавританія" будували задля конкуренції з тогочасними німецькими лайнерами. 1907-го вони були найшвидшими лайнерами того часу.

Проіснувавши мирно майже 10 років, 7 травня 1915 року "Лузітанія" затонула. Причиною стала торпеда, випущена німецьким підводним човном U-20. Це сталося на сьомий день подорожі "Лузітанії" з Нью-Йорка до Ліверпуля в районі, де активно діяли німецькі підводні човни.

Того дня, о 13:20, U-20 засікла пасажирський лайнер. Торпеду випустили о 14:10. Через 40 секунд після пуску вона влучила в правий борт судна і пошкодила четвертий і п'ятий водонепроникні відсіки. Корпус пароплава здригнувся, вгору злетіли уламки корпусу, стовп піднятої вибухом води досяг шлюпкової палуби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У будинку серійного вбивці знайшли останки 200 жертв

За першим вибухом через кілька секунд пішов другий, потужніший, причини якого так і не з'ясували. За першою версією, підводний човен випустив дві, а не одну торпеду. А друга версія свідчить про те, що на борту здетонували боєприпаси, які перевозили в трюмі. Британська сторона підтвердила тільки факт перевезення на "Лузітанії" п'яти тисяч ящиків з гвинтівковими патронами.

Другий вибух призвів до великих пошкоджень обшивки. Стовп води, пари, вугільного пилу, уламків піднявся вище за щогли і потім обрушився на шлюпкову палубу. Очевидці відзначали, що цей вибух супроводжувався викидом стовпа полум'я. На кілька секунд кормова частина лайнера виявилася оповита густим димом і парою, через що було неможливо дихати.

Лайнер затонув через 18 хвилин після атаки, забравши життя 1198 людей. Затоплення лайнера і загибель 128 американських громадян стали для керівництва США важливим пропагандистським приводом для вступу в Першу світову війну.

7 травня 1945 року у французькому місті Реймс підписали Акт воєнної капітуляції нацистської Німеччини. Очікуваний сотнями мільйонів людей документ зупинив найкривавішу війну в Європі.

Зараз ви читаєте новину «Торпедою потопили лайнер - 1198 пасажирів опинилися на дні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути