вівторок, 05 січня 2021 13:41

Томосу виповнилося 2 роки

Томосу виповнилося 2 роки
2 роки тому у Стамбулі підписали томос про автокефалію Православної церкви України. Фото: Facebook/Петро Порошенко

5 січня 2019 року Вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію Православної церкви України. Церква Константиполя визнала ПЦУ єдиною канонічною правонаступницею Київської митрополії, утвореної 988 року після хрещення Русі князем Володимиром.

Документ підписали після спільного молебню Варфоломія і предстоятеля ПЦУ Епіфанія в храмі Святого Георгія в Стамбулі.

Томос затвердив канонічний автокефальний статус ПЦУ. Вона стала однією з 15 помісних православних церков світу.

На синоді 9-11 жовтня 2018-го відновили Київську митрополію Константинопольського патріархату. Томос отримала саме ця церква, а не УПЦ КП чи УАПЦ. 6 січня 2019 року в Стамбулі делегація Православної церкви України за участі президента Петра Порошенка отримала томос про автокефалію. Наступного дня документ привезли в Україну для демонстрації в Софійському соборі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Андріївській церкві вперше після реставрації провели богослужіння: фото

9 січня всі члени Синоду Константинопольської православної церкви поставили підписи на томосі.

Митрополит Епіфаній заявив, що ПЦУ відбулася та розвинулась.

"За ці два роки ми самим життям довели, що помісна Православна церква України по праву перебуває у Диптиху Вселенського православ'я, в сім'ї церков-сестер. Ми зміцнилися і впевнено рухаємося вперед", – написав він у Facebook.

Православна церква України має вагомі здобутки попри пандемію та протидію з боку Росії.

"Згадаймо, що кожен факт щодо становлення єдиної помісної Української православної церкви ставився під глум і сумнів нашими опонентами. Казали, що не буде томосу, не буде визнання, а потім ще одного, і ще. А потім, що вони нібито "неповноцінні". Зазнали краху і спроби юридичних атак із їхніми псевдоаргументами. Тож вся брехня і наклепи розбивалися перед правдивою реальністю: незалежна помісна Православна церква України відбулася. Це доконаний і незворотній факт. І якщо хтось стверджує, що нібито цей процес можна зупинити чи якимось чином скасувати, то він або навмисно говорить неправду, або лукавить, або просто помиляється", – заявив предстоятель.

15 грудня 2018 року на Об'єднавчому соборі у Софії Київській створили Українську помісну автокефальну православну церкву. Предстоятелем обрали митрополита Епіфанія. Перед тим, 27-29 листопада, Священний Синод Вселенського патріархату в Стамбулі затвердив текст томосу про автокефалію та рекомендації щодо Статуту майбутньої української церкви.

Зараз ви читаєте новину «Томосу виповнилося 2 роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути