пʼятниця, 11 вересня 2020 08:20

Теракт 9/11: день, який змінив США

Теракт 9/11: день, який змінив США
Терористи спрямували обидва лайнери в північну та південну вежі комплексу Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку. Фото: boredpanda.com

Ісламські терористи захопили чотири американські пасажирські авіалайнери 11 вересня 2001 року. Два літаки направили на 110-поверхові вежі Всесвітнього торгового центру у Нью-Йорку. У "теракті 9/11" загинули близько 3 тис. людей, серед них 12 осіб з українським походженням.

Усі літаки вилетіли з аеропортів у північно-східній частині Сполучених Штатів і прямували до Каліфорнії. Кожна група викрадачів мала щонайменше одного члена, який пройшов початкову льотну підготовку. Терористи захопили літаки рейсу 11 American Airlines і рейсу 175 авіакомпанії United Airlines. Спрямували обидва лайнери у північну та південну вежі комплексу Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку. Всередині будівель спалахнула пожежа. Вогонь розплавив несучі сталеві конструкції, що викликало повне руйнування споруд.

Третій літак викрадачі направили в будівлю Пентагона, розташовану неподалік від Вашингтона. Пасажири і команда четвертого авіалайнера, довідавшись про долю інших літаків, атакували викрадачів. Довели літак до катастрофи в безлюдному полі в штаті Пенсильванія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Терористи заклали бомби на стадіоні

Підозра у здійсненні найбільшого в історії теракту швидко впала на "Аль-Каїду". Лідер Усама бен Ладен взяв на себе відповідальність за атаки. Мотивами головний терорист назвав підтримку США Ізраїлю, присутність американських військ у Саудівській Аравії та санкції проти Іраку. У травні 2011 року силами американського спецпризначення Усаму бен Ладена вбили в Афганістані.

Річницю трагедії щороку відзначають у Національному меморіальному музеї США та на місці теракту.

У Парижі відбулася серія терактів 13 листопада 2015 року. Загинуло 129 осіб. По всій Франції оголошено надзвичайний стан через теракти.

Зараз ви читаєте новину «Теракт 9/11: день, який змінив США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути