Ексклюзиви
субота, 08 травня 2021 08:20

Тарганячі перегони придумали емігранти

Тарганячі перегони придумали емігранти
Тарганячі перегони придумали росіяни 1921-го. Фото: www.kommersant

В Константинополі, 8 травня 1921-го, зараз це столиця Туреччини Стамбул, російські емігранти започаткували тарганячі перегони.

"Открыли тараканьи бега", - повідомив у номері за 8-15 травня 1921-го російський емігрантський журнал "Зарница", що виходив у Константинополі.

Тарганячі перегони придумав російський кінематографіст Олександру Дранкову, коли турецька поліція закрила всі лото. Жив у Туреччині. Перегони проводив в затемненому приміщенні. Єдина лампа висвічувала кінець дерев'яної дошки з кількома канавками-доріжками для тарганів. Щойно комах випускали зі "стаєнь" - вони бігли на світло. Глядачі робили ставки. Переможець – господар найспритнішого таргана, отримував значну суму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Християнські святині зі Стамбула вивезли в Європу

Найчастіше в тарганів бігах брали участь мадагаскарські таргани, які є найшвидшими і найбільшими з тарганів. "Тут устроены тараканьи бега. Есть старт, тотализатор, цвета жокеев, и бегут живые тараканы. Масса народу собирается играть. Есть верные тараканы! Фавориты!" - писав журнал "Зарница". Тарганячі забіги проводять у світі і досі.

У столиці Візантійської імперії Константинополі 27 грудня 537 року освятили Собор святої Софії. Він протягом тисячоліття був головним храмом православного світу. Названий на честь вдови-мучениці, яка виховувала своїх дочок Віру, Надію та Любов у християнській вірі.

Зараз ви читаєте новину «Тарганячі перегони придумали емігранти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути