Ексклюзиви
вівторок, 14 лютого 2017 09:00

Святого Валентина вважають покровителем психічнохворих

Святого Валентина вважають покровителем психічнохворих
Св. Валентин

14 лютого 269 року за наказом імператора Клавдія за сповідання Христа був обезголовлений римський священник Валентин. Згідно з легендою, перебуваючи у в'язниці перед стратою, святий Валентин залишив прощальну записку дочці тюремника, з якою подружився, і підписав її "Від твого Валентина".

Точне походження і особистість Святого Валентина остаточно не підтверджені. Відповідно до Католицької енциклопедії, існує принаймні три різних Святих Валентина. Всі - мученики, які згадуються під датою 14 лютого. Один був священиком в Римі, другий - єпископом в Терні, Італія (помер у 197 році), і третій - жив в римській провінції в Африці (Єгипет; дата смерті - приблизно 153 рік). Православна Церква також почитає трьох мучеників на ім'я "Валентин": мученика Валентина Доростольського, що постраждав за віру в Христа в 228 році (пам'ять 7 травня). Також священномученика Валентина єпископа Італійського, убитого за те, що він християнин, в 273 році (пам'ять 12 серпня). І священномученика Валентина Римлянина, замученого за проповідь про Бога в 269 році (пам'ять 19 липня). Всі дати пам'яті - це дні, коли мученики прийняли кончину від рук язичників.

Читайте також: Десять місць для святкування Дня святого Валентина в Києві

Розбіжності стосуються і того як мученицька смерть пов'язана із коханням. Найправдоподібніше виглядає версія, що у давньому Римі 14 лютого святкувалось поганське свято кохання (на честь богині кохання Юнони). У 496 році папа Геласій I вирішив припинити ці святкування, призначивши на 14 лютого чествування святого Валентина. Хоча офіційно у Римсько-Католицькій Церкві св. Валентин офіційно вважається не покровителем закоханих, а покровителем людей, які страждають на нервові захворювання та психічно хворих. З 1969 року покровитель закоханих був вилучений із календаря святих як такий, чию історичність взяли під сумнів.

Де знаходяться справжні мощі святого Валентина достеменно не відомо. Багато країн приписують саме собі місце зберігання мощей цього святого. Мощі св. Валентина є в Любліні, у Польщі, одні в церкві Навернення Апостола Павла, інші — в храмі св. Миколая. Також мощі перебувають в Церкві Різдва Пресвятої Богородиці у м. Самбір (Львівська обл.), у Церкві Різдва Пресвятої Богородиці в Мукачеве. Є ще в церквах в Ірландії, Римі, Франції, Австрії, Мальті, Шотландії, Англії і ще в деяких інших місцях.

Зараз ви читаєте новину «Святого Валентина вважають покровителем психічнохворих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути