Ексклюзиви
понеділок, 31 серпня 2020 08:20

Суховантаж врізався в пасажирський корабель

Суховантаж врізався в пасажирський корабель
Корабель "Адмірал Нахімов" відправився з порту Одеси. Фото: Валерий Шустов

Пасажирське судно Чорноморського пароплавства "Адмірал Нахімов" врізався в сухогруз"Петро Васьов" 31 серпня 1986-го. Загинули 423 людини.

"Адмірал Нахімов" був приписаний до Одеського порту. Збудований 1925 року в Німеччині та мав назву "Берлін". До 1939-го здійснював регулярні рейси до Нью-Йорка, щороку по 12. Упродовж Другої світової пароплав був госпітальним судном.

31 серпня "Адмірал Нахімов" виконував рейс за маршрутом Одеса - Батумі - Одеса. Відплив з Новоросійська із 346 членами екіпажу і 897 пасажирами на борту. Через 20 хв. в порт заходить суховантаж "Петро Васьов". Суховантаж мав пропустити пасажирське судно, але "Петро Васьов" під прямим кутом ударив "Адмірала Нахімова". Утворилася пробоїна розміром 8 на 10 м.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На кораблі перевозили золото й експонати кримських музеїв

Через 7 хвилин після зіткнення "Адмірал Нахімов" повністю затонув, понад тисяча чоловік опинилися у воді. Більшість людей вдалось врятувати, проте 64 члени екіпажу і 359 пасажирів загинули. Першим на місце катастрофи прибув лоцманський катер ЛК-90, який йшов назустріч "Петру Васьову" для його супроводу в порт. Катер прийняв на борт 118 чоловік. За ним на місце катастрофи прибули буксири, прикордонні катери, та судна на підводних крилах "Комета". Суд в Одесі визнав капітанів обох суден винними у катастрофі і засудив їх до 15 років позбавлення волі.

Німецький бомбардувальник потопив теплохід "Вірменія" неподалік від Ялти 7 листопада 1941 року. Судно евакуювало із Севастополя та Ялти військовий госпіталь, золото та інші експонати з музеїв.

Зараз ви читаєте новину «Суховантаж врізався в пасажирський корабель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути