Ексклюзиви
вівторок, 06 квітня 2021 12:51

Створили додаток, який дозволяє відвідати зону відчуження з дому

Створили додаток, який дозволяє відвідати зону відчуження з дому
Мобільний додаток містить усю можливу інформацію про Чорнобильську зону. Фото: facebook.com/ChernobylApp

Презентували мобільний гід зоною відчуження Chornobyl App.

Він дозволяє відвідати зону відчуження з дому. Містить фото, 360-відео, 3D-моделі відомих об'єктів та розсекречені документи з архівів КДБ, повідомляє НВ.

"Ми почали створювати додаток десь 2 роки тому. Тоді це був прототип, додаток із доповненою реальністю, який ми показали у США на фестивалі Burning Man. Коли повернулися до України, зрозуміли, що є сенс зробити повноцінний, деталізований мобільний додаток тут", - розповів один з авторів Chornobyl App Валерій Коршунов.

Він пропонує спробувати додаток школярам, яким цікава тема Чорнобиля, але вони не можуть відвідати зону відчуження до 18 років. Та всім, хто не має можливості відвідати зону через карантин.

"У додатку десь 150 матеріалів. Це така собі Вікіпедія про Чорнобиль у кишені. Тут є аудіогіди, панорами 360, 3D-моделі, елементи доповненої реальності — коли можна буде відсканувати якийсь об'єкт і поставити його собі, умовно кажучи, на стіл", - додав Коршунов.

Застосунок містить розділи "Усвідомити", "Дослідити" та "Наважитися". 1-й розповідає про історію та культурну спадщину. Наступний - це віртуальний гід зоною відчуження з детальною інформацією про ключові об'єкти. Останній розділ присвячений тим, хто наважився на першу поїздку до зони відчуження. Він містить інформацію про підготовку до поїздки, правила поведінки в зоні та інше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колони машин пригнічували. Місцеві називали переселення війною - як проводили евакуацію з Чорнобильської зони

Додаток доступний для скачування в Apple Store Play Market англійською та українською та може працювати в офлайн-режимі.

1986 року із зони відчуження евакуювали близько 250 тис. осіб. Непридатною для проживання виявилася 30-кілометрова зона довкола Чорнобильської АЕС, яка постраждала найбільше.

Зараз ви читаєте новину «Створили додаток, який дозволяє відвідати зону відчуження з дому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути