Ексклюзиви
четвер, 21 лютого 2019 18:30

Стало відомо, звідки взяли каміння для Стоунхенджу

Стало відомо, звідки взяли каміння для Стоунхенджу
Каміння притягнули з Уельсу. Фото: ncomartour.com.ua

Дослідники знайшли точне місце походження будівельного матеріалу для Стоунхенджу в Англії.

Вчені з Університетського коледжу Лондона встановили, що будівельний матеріал добували в копальнях, розташованих на відстані 230 км від пам'ятки, повідомляє Naked science.

Блакитні внутрішні камені Стоунхенджа не зустрічаються до території монумента. В ході нового дослідження вчені виявили зв'язок між двотонними брилами і рудниками, що розташовані у пагорбів Преселі в Західному Уельсі.

Дослідники і раніше знали, що блакитні камені були доставлені з Уельсу, але тепер вони порівняли їх будову з оголеними породами Крейг Рос-і-Феліні і Карн Годог. Це дозволило визначити місце походження каменів без всяких сумнівів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали найпопулярніші пам'ятки світу

Яким чином древні люди транспортували ці камені, все ще залишається загадкою. За однією з теорій вони могли занурити камені на дерев'яні сани, що полегшило б їх перевезення. На користь цієї версії свідчить виявлення рукотворних кам'яних платформ поруч з одним з рудників. Крім того, дослідники припускали, що камені могли перевозити по воді, але наземний шлях транспортування є більш коротким і прямим.

"Що дійсно цікаво у відкритті, так це те, що ми ще на крок наблизилися до розкриття таємниці Стоунхенджа. Будь-який інший неолітичний пам'ятник Європи був побудований з мегалітів, які перемістили не більше ніж на 16 кілометрів. Зараз ми намагаємося зрозуміти, що ж такого важливого було в пагорбах Преселі п'ять тисяч років назад", - заявив один з учених Майк Паркер Пірсон.

Стародавні кам'яні циліндри, або фолктонські барабани віком 4-4,6 тис. років використовували племена північної Англії як вимірювальні інструменти для створення мегалітичних споруд.

Зараз ви читаєте новину «Стало відомо, звідки взяли каміння для Стоунхенджу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути