Ексклюзиви
понеділок, 30 жовтня 2023 10:45

США виділили Кремлю фінансову допомогу

США виділили Кремлю фінансову допомогу
Президент США Франклін Делано Рузвельт схвалив виділення коштів для допомоги СРСР у Другій світовій війні Фото: topwar

30 жовтня 1941 року президент США Франклін Делано Рузвельт схвалив виділення СРСР $1 млрд допомоги на боротьбу проти Німеччини та її союзників.

Гроші передавалися у вигляді безвідсоткової позики, передбаченої федеральним законом "про подальше зміцнення обороноздатності Сполучених Штатів і про сприяння іншим цілям", відомим як програма ленд-лізу. Попри протидію конгресменів, уже 7 листопада Рузвельт підписав документ про повноцінне поширення програми на СРСР. До кінця року Радянський Союз отримає поставок на $545 тис.

Окрім СРСР, США надавали зброю, військову техніку та боєприпаси, ліки, продовольство, сировину ще й Великій Британії, Франції та Китаю. Поставки йшли до завершення війни.

До 1945 року СРСР отримав від США та Канади підтримки на $11,3 млрд – нині близько $164 млрд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Капоне арештували "Недоторканні" - офіцери ФБР, яких неможливо підкупити

У повоєнний час відбулися переговори, на яких СРСР погодився виплатити лише незначну частину позики, на що американці відмовили. 1951-го вони знизили суму платежу до $800 млн, але СРСР погодився віддати $300. Тоді вже тривала Холодна війна.

Угоду про порядок погашення боргів уклали 1972 року. Але її виконанню завадили торговельні війни, а згодом і розпад СРСР. Зобов'язання щодо виплат взяла на себе Російська Федерація, яка і сплатила значно занижений борг.

Франкліна Рузвельта вважають найвидатнішим і найезультативнішим політиком США ХХ ст.

Президентство Рузвельта випало під час Великої депресії. Тому він заклав економіку нових справ, реформу соціальних програм. Після початку Другої світової війни запровадив програму лендлізу для підтримки військових союзників і підготував Атлантичну хартію.

До нього жодна людина не обіймала пост президента США більш як двічі. Його ж обирали 4 рази. Перемагав на виборах 1932, 1936, 1940 та 1944 років. Від останнього терміну відмовився, бо через хворобу серця не міг більше виконувати президентські обов'язки.

Рузвельт був паралізований і прикутий до інвалідного візка з 1921-го. Важко захворів на поліомієліт.

Зараз ви читаєте новину «США виділили Кремлю фінансову допомогу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути