субота, 17 жовтня 2020 12:45

Капоне арештували "Недоторканні" - офіцери ФБР, яких неможливо підкупити

Капоне арештували "Недоторканні" - офіцери ФБР, яких неможливо підкупити
Альфонсо Капоне, 1930 рік / Wikipedia

17 жовтня 1931-го гангстера Аль Капоне засудили до 11 років тюрми за ухиляння від сплати податків і оштрафували на $80 тис. Це призвело до падіння одного з найвідоміших злочинців США 1920-1930-х.

Альфонсо Габріель Капоне народився в Нью-Йорку в 1899-му в родині італійських іммігрантів. Батько був перукарем, мати – швачкою. Вигнали зі школи в 14 років. Попав у банду і отримав прізвисько "Обличчя зі шрамом" після того, як йому як під час танців порізали щоку в бійці. Потім помирився з нападником і найняв охоронцем.

До 1920-го переїхав в Чикаго, де незабаром допомагав керувати справами кримінальному авторитету Джонні Торріо - контрабанда алкоголю, азартні ігри та проституція. Торріо відійшов від справ у 1925-му після замаху на життя. Капоне, відомий хитрістю і жорстокістю, став керувати гангстерською бандою.

"Сухий закон" або заборона на пивоваріння і розповсюдження алкоголю, що діяли в США з 1920 по 1933 рік, виявилися золотим часом для гангстерів. Об'єднане злочинне угруповання Капоне заробляло $100 млн в рік.

Через організовану корупцію, яка включала підкуп мера Чикаго, банда, в роботу якої не втручалися правоохоронці, контролювала казино і бари, де торгували контрабандним спиртним. Вели розкішне життя - костюми на замовлення, сигари, їжа для гурманів, ювелірні вироби і жінки. Привертав увагу медіа. Казав: "Я лише бізнесмен. Даю людям те, що хочуть" та "Усе, що роблю - задовольняю громадські потреби". Став знаменитістю.

На Капоне було багато замахів з конкурентних банд і тих, хто прагнув помсти. Після одного з нападів, коли авто розстріляли автоматники, наказав покрити свій "Кадиллак" бронею, поставити куленепробивне скло, спеціальні шини та поліцейську сирену. Це авто забрало згодом міністерством фінансів у 1932-му. Згодом ним користувався президент Франклін Рузвельт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Сухий закон – найкраще, що може бути" – італійський мафіозі

До 1930-го Капоне очолював список найбільш розшукуваних ФБР злочинів. Але до 1931-го уникав тривалого перебування за ґратами, даючи хабарі, залякуючи свідків і використовуючи хитрощі. Іноді йшов навмисне за ґрати в спеціально облаштовані під себе камери на кілька місяців, щоб переховатися.

Став кримінальним авторитетом в Чикаго, знищивши конкурентів в ряді бандитських війн і вбивств. Під час різанини на День святого Валентина в 1929-му, люди Капоне, передягнувшись в поліцію, розстріляли на вулиці 7 суперників, які думали, що здалися правоохоронцям. Це подія зробила Капоне відомим.

Серед ворогів був федеральний агент Елліот Несс, який очолив групу офіцерів, відомих як "Недоторканні" - їх не можна було підкупити. Несс і його люди регулярно руйнували алкогольний бізнес Капоне. Капоне почав відбувати термін у в'язниці в Атланті. Його лікували від сифілісу, яким заразився в юності.

Через звинувачення, що маніпулював правоохоронною системою, перевели в камеру суворого режиму на острові Алькатрас, біля Каліфорнії. Вийшов із в'язниці на початку 1939-го за хорошу поведінку, провівши останній рік у лікарні. Коли вийшов на свободу, "сухий закон" відмінили, а бандитський авторитет занепав. Втомлений проблемами зі здоров'ям, Капоне помер в 1947-му, у віці 48 років, у своєму будинку на Палм-Айленді в штаті Флорида.

Зараз ви читаєте новину «Капоне арештували "Недоторканні" - офіцери ФБР, яких неможливо підкупити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути