четвер, 17 жовтня 2013 11:47

Спогади вояків УПА, конфісковані НКВС, виклали в інтернет

Автор: Фото: avr.org.ua
  Перша сторінка Літопису УПА за 1947 рік
Перша сторінка Літопису УПА за 1947 рік

Центр досліджень визвольного руху до 71-ї річниці створення УПА опублікував в Електронному архіві колекцію спогадів вояків Української повстанської армії, записані в 1944—1950 роках.

Спогади та щоденники відділів УПА передають тогочасну атмосферу життя і боротьби повстанців — від мотивації вступу в армію чи підпілля до характеристик побуту, бойових дій, висвітлення перемог і поразок.

Ці документи свого часу були конфісковані НКВС, а зараз їхні оригінали зберігаються в Галузевому державному архіві СБУ, а зі сканованими копіями відтепер можна ознайомитись на сайті Електронного архіву визвольного руху за посиланням.

За словами історика, директора Національного музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького" Руслана Забілого, спогади учасників збройної боротьби були записані за наказом керівництва підпілля, яке турбувалось про збереження пам'яті про повстанців. В УПА хроніки відділів записували бунчужні.

"Таким чином до нас дійшли цінні документи, які містять чимало цікавої та корисної і для історика, і для пересічного читача інформації. Її характерними рисами є скрупульозність та точність. І хоча у документах є чимало статистичної інформації, вони не позбавлені емоцій та особистих переживань авторів та дуже чітко й яскраво передають дух епох", — розповідає Руслан Забілий.

Електронний архів визвольного руху є спільним проектом Центру досліджень визвольного руху, Львівського національного університету імені Івана Франка та Національного музею "Тюрма на Лонцького". Сьогодні в Е-архіві доступні копії 11166 документів.

Зараз ви читаєте новину «Спогади вояків УПА, конфісковані НКВС, виклали в інтернет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

59

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути