неділя, 16 січня 2022 18:10

Спецслужби провели операцію проти колядників

Спецслужби провели операцію проти колядників
Люди водять вертеп вулицями Львова 31 січня 1971 року. Багатьох згодом арештували за "антирадянську діяльність". Фото: Архів Центру досліджень визвольного руху

Починаючи з середини 1960-х у системі самвидаву підпільно друкували листівки, брошури, книжки й періодичні видання. Публікували художні твори, документи і публіцистику. Видати їх офіційно не дозволяла цензура.

У січні 1970 року в самвидаві почали випускати перше в Україні періодичне видання – "Український вісник". Публікували інформацію про репресії і становище політв'язнів, дослідження з історії, літературознавчі роботи, вірші та прозу. Видання редагували В'ячеслав Чорновіл, Михайло Косів і Ярослав Кендзьор. Розповсюджували серед дисидентів, письменників та митців.

Кагебісти збирали інформацію про самвидав і визнали шкідливим для влади. Влітку 1971-го розпочали розробку спецоперації "Блок". Документували діяльність дисидентів, збирати докази для притягнення до кримінальної відповідальності.

"31 грудня 1971-го відомий органам КГБ Сверстюк, звернувся до групи колядників з привітанням. Закликав "любити Україну, нікому не дати обдурити себе". Захоплено вітав колядників і письменник Антоненко-Давидович. Заявив, що за вечір його провідує вже третя ватага. Дякував, що відроджують українські традиції та звичаї, "відано трудяться в сучасному важкому для цього кліматі", - повідомляли кагебісти голові ЦК КПУ Петру Шелесту.

В останній день 1971-го у Києві вчені, лікарі, письменники та митці об'єднуються у три гурти і ходять колядувати. Вважають, що у новорічну ніч їх не будуть переслідувати. Одну з ватаг очолює засновник хору "Гомін" Леопольд Ященко. Господарі дають колядникам по 10-20 рублів. Зібрані гроші планують витратити на організацію пам'ятних вечорів поета Василя Симоненка 8 січня та художниці Алли Горської 13 січня.

Ближче до півночі колядники розходяться зустрічати Новий рік по домівках. Частина святкує в майстерні художниці Людмили Семикіної.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Арештована коляда: 50 років тому КГБ ганявся за українцями, які святкували Різдво

"На вікні там стоїть картина із зображенням маски, - писали кагебісти, які побували й там. - На одній з половин котрої намальована стікаюча чорна сльоза і напис "1971 рік", на іншій — на блакитному тлі знак питання білого кольору і напис "1972 рік".

31 грудня 1971-го у Львові водять вертеп. Його ініціаторкою стає учасниця правозахисного руху і лікарка Олена Антонів. У її домі готують костюми, вивчають тексти. Ходять гамірною ватагою вулицями Львова. Крім місцевих, до гурту долучається поет Василь Стус з Києва. Він повертається додому після лікування у санаторії в Моршині. Живе у подружжя Калинців до 11 січня, потім повертається у Київ.

Наступного дня Стуса та багатьох учасників традиційних гулянь у столиці та Львові затримують.

Більше про операцію "Блок" читайте в журналі "Країна" за 13 січня 2022 року.

Передплатити можна ТУТ.

12 січня 1972 року в Києві арештували літературознавця Івана Світличного, поетів Василя Стуса й Івана Коваленка, філософа Євгена Сверстюка, математика Леоніда Плюща, багаторічного в'язня сталінських таборів Данила Шумука, лікаря Миколу Плахотнюка, інженера-економіста Зиновія Антонюка й реставратора Олеся Сергієнка.

Того ж дня у Львові арештували редактора самвидавівського журналу "Український вісник" В'ячеслава Чорновола, журналіста Михайла Осадчого, вчителя Івана Геля, килимарку Стефанію Шабатуру й поетесу Ірину Стасів-Калинець.

Упродовж року арештували 89 дисидентів.

Зараз ви читаєте новину «Спецслужби провели операцію проти колядників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути