Ексклюзиви
понеділок, 19 серпня 2019 10:53

Створили організацію для протистояння новій владі

Створили організацію для протистояння новій владі
Українську націоналістичну самооборону створили 19 серпня 1991-го. Діє по сей день. Фото: antikor.com.ua

Українська Міжпартійна Асамблея створила націоналістичну самооборону для боротьби з путчистами ГКЧП (Державний комітет з надзвичайного стану. - Gazeta.ua) 19 серпня 1991-го. Ті хотіли зберегти СРСР шляхом усунення президента Михайла Горбачова, дії якого розглядали як неконституційні.

УМА виникла 30 червня 1990-го, як націоналістична альтернатива до громадських структур націонал-комунізму та націонал-демократії, які виступали за суверенізацію УРСР. Об'єднала на той час різні патріотичні групи, організації та партії. 8 вересня 1991 УМА перейменувалася в Українську Національну Асамблею, а УНСО стала її структурним силовим підрозділом. Організація отримала народну назву УНА-УНСО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Звідки взялося гасло "Слава Україні"

"Прикметно, що день створення УНСО співпав зі Святом Преображення Господнього. Адже у цей день був поставлений хрест на пануванні в Україні радянського авторитарного режиму. Створення у цей день УНСО, як структурного підрозділу УНА продемонструвала всьому світові готовність українців відстоювати свою свободу, - зазначив 1-й голова УНА-УНСО Юрій Шухевич. - Рішучість українських патріотів у прагненні захищати самостійність нашої держави змусило прокомуністичну Верховну Раду через п'ять днів після створення УНСО оголосити Акт про Незалежність України".

18 серпня 1991 року з метою збереження СРСР президента Михайла Горбачова усунули від влади. Його взятий під домашній арешт під час перебування в урядовій резиденції в Форосі (Крим). Владу в країні на себе перебрав Державний комітет з надзвичайного стану (ДКНС), який проголосив себе органом "для управління країною і ефективного здійснення режиму надзвичайного стану".

До складу Державного комітету з надзвичайного стану увійшли прем'єр-міністр СРСР, міністри оборони і внутрішніх справ, голова КДБ та ряд інших. Очолив цей орган віце-президент СРСР Геннадій Янаєв.

Зараз ви читаєте новину «Створили організацію для протистояння новій владі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути