Ексклюзиви
середа, 25 жовтня 2023 11:20

Шотландську королеву ув'язнили на 20 років за вбивство чоловіка

Шотландську королеву ув'язнили на 20 років за вбивство чоловіка
Марія Стюарт. Фото: www.24smi.org

Шотландську королеву Марію Стюарт засудили до смерті 25 жовтня 1586 року. Через три місяці їй відрубали голову.

У 1542 році, коли Марії було всього шість днів, вона зайняла шотландський трон по смерті свого батька короля Якова V.

Щоб стати спадкоємницею англійської королеви Єлизавети, у 1565-му вийшла заміж за свого кузена лорда Дарнлі. Той загинув при досить загадкових обставинах. Марія — правнучка короля Генріха VII, претендувала на англійський престол. Виходить заміж за лорда Ботвелла і їх обох було заарештовано за вбивство. Марію помістили в маленький замок на острові посеред озера Лох-Левен на 19 років. Так їй мститься суперниця - королева Єлизавета.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Королева Єлизавета I стратила племінницю

Єлизавета розповсюджує Європою чутки, що в Марії стосунки з одруженим чоловіком. При дворах обговорюють знищення обох королев. Проти Марії — прихильники реформатської церкви, вбити Єлизавету готові палкі католики. Парламент приймає Акт про особисту безпеку королеви. Відтепер кожного, хто задумає вбити монарха чи хоча б висловить підтримку такому злочину, чекає страта.

Міністр поліції Френсіс Волсінгем придумує план сфальсифікованого замаху. Залишається підключити до нього Марію Стюарт. Вона має повірити, що в разі успіху її чекає воля і англійський престол. Єлизаветі належить уперше в історії вбити помазаницю Божу.

8 лютого 1587 року Марії Стюарт відрубують голову. Кату вдається відтяти частину тіла із третьої спроби. Наступного дня весь Лондон святкує подію знищення ворога своєї королеви. Коли їй офіційно повідомляють про страту, робить вигляд, що новина застала її зненацька. Часто повторює, що страта відбулася всупереч її волі.

За 15 років син Марії Яків VI отримує у спадок від Єлизавети довгоочікувану корону Англії. Перепоховує свою матір із собору в місті Пітерборо за 120 км на північ від Лондона біля суперниці — у Вестмінстерському абатстві в столиці.

Майбутня королева Англії Єлизавета І залишилася без матері Анни Болейн, коли їй було 3 роки. Батько король Генріх XVIII одружувався ще чотири рази. 9-річною Єлизавета подружилася із однією з мачух — Кетрін Говард, але її батько стратив. Це сформувало в дівчинці стійке неприйняття шлюбу. Парламент намагався кілька разів видати її заміж, коли вона у 25 років стала королевою.

Зараз ви читаєте новину «Шотландську королеву ув'язнили на 20 років за вбивство чоловіка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути