Ексклюзиви
неділя, 25 серпня 2019 08:20

Опір німців подолали за одну ніч

Опір німців подолали за одну  ніч
Війська генерала Шарля де Голля пройшли маршем по Єлісейських полях. Фото: stpravda.com.ua

Після чотирьох років нацистської окупації 25 серпня 1944 року французька 2-а мотопіхотна дивізія і американська 4-а піхотна дивізія звільнили Париж. Війська генерала Шарля де Голля пройшли переможним маршем по Єлісейських полях.

Париж був окупований нацистами у червні 1940 року - через місяць після входження німецьких військ на територію Франції. За тиждень Франція підписала акт про припинення воєнних дій проти Німеччини. Вона втрачала контроль над 60% своєї території, флот, повністю роззброювалась і зобов'язувалась утримувати німецькі та італійські окупаційні війська.

Уряд втік із столиці, оголосивши Париж "відкритим містом". Командувач столичним гарнізоном генерал Денц отримав наказ розстрілювати кожного, хто чинитиме опір німцям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розпочали найбільшу десантну операцію

15 серпня 1944 р. повітряний і морський десанти висадились у районі Сен-Тропеза та Канн. Французькі частини рушили на Тулон і Марсель, американські — на Ліон. Операцію було здійснено успішно, і союзники вийшли до кордонів Німеччини. Тим часом війська союзників, що наступали в Нормандії, звільнили Париж.

Протягом ночі опір німців було подолано і 2 0 тисяч здалися в полон. 25 серпня було заарештовано генерала Холтіца, і вдень він підписав акт про передачу міста уряду генерала де Голля; 26 серпня де Голль і Леклерк прийняли урочистий парад військ на Єлисейських полях.

Операцію "Оверлорд" почали 6 червня 1944 року. Операція відкрила Західний фронт в Європі у Другій світовій війні. Вона стала найбільшою десантною операцією в історії.

Зараз ви читаєте новину «Опір німців подолали за одну ніч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути