Ексклюзиви
субота, 29 лютого 2020 07:40

Сьогодні святого Касіяна - вірування та заборони

Сьогодні святого Касіяна - вірування та заборони
"Демонічний" Касіянів день випадає лише раз на 4 роки Ілюстрація: enciklopediya-tehniki

Сьогодні Касіянів день. Народна назва 29 лютого походить від імені святого Іоанна Касіяна Римлянина, який за віруваннями зрадив Бога. Насправді Касіян був видатним богословом, що жив IV - V ст. Забобони виникли через календарні стрибки, адже день припадає тільки на високосні роки.

За однією з легенд, Касіян був світлим ангелом та розповів дияволу, що Бог хоче вигнати з небес усіх його поплічників. Згодом він розкаявся, але Господь покарав - поставив стерегти ворота у пекло та дозволив раз на 4 роки спускатися на землю. Саме тому у народі вірили, що Касіян приносив лише нещастя, а день вважали демонічним.

"У Касіяна такі довгі брови і вії, що він нічого не бачить. Один раз на чотири роки Касіян підіймає свої вії і видиться понурими очима. Лихо тому, на кого він гляне: гляне на людей — мруть люди, гляне на тварин — дохнуть тварини, гляне на поля — все сохне", - відає легенда з Харківщини. Отже за віруваннями святий виглядає як чудовисько Вій.

Погану долю предрікали свійським тваринам та дітям, що народилися у цей день. Казали "Касіян оком накинув — не буде з цього народженого добра".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Масляна: як правильно провести тиждень

Попри побоювання Касіяна, не всі українці бачили в ньому лихо. Була й інша легенда, за якою святий цілих 3 роки сидить над чортом і б'є його по голові молотом, щоб нечистий не міг обдумати лихі плани щодо людей. Лише на 4-й йде до церкви, щоб попросити Бога підтримки у цій нелегкій справі.

У народі вірили, що Касіян управляв вітрами та насилав їх на села й хутори, руйнував господарства. Це пов'язували з небажанням зими поступатися весні.

Зазвичай у цей день люди відпочивали вдома та не виходили на вулицю, щоб Касіян не побачив їх та не зашкодив. Вірили, що будь-яке починання завершиться невдачею. Уникали укладання угод та шлюбів, не позичали грошей.

День варто провести максимально спокійно та уникаючи конфліктів. Не слід братися за важливі, але нетермінові справи.

Найвдаліші одруження у 2020 році відбудуться 27-28 березня. Сім'ї, які будуть створені у цей час, будуть міцними і багатими. Подружжя любитимуть і шануватимуть один одного.

"Брати шлюб цього року краще від 16 січня до 6 лютого, від 5 до 28 березня, від 10 серпня до 5 вересня, від 4 до 20 листопада, від 23 листопада по 15 грудня. Щасливішими будуть шлюби, які будуються не стільки на почуттях, як на спільних інтересах", - розповіла астролог Олена Максимова.

За словами астролога, це гарний час для поповнення у родині. Народжуватимуться здорові і талановиті нащадки.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні святого Касіяна - вірування та заборони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути