середа, 16 грудня 2020 16:02

Що знайшли археологи в центрі Одеси
3

В Одесі закінчили розкопки
Фото: 048.ua
В Одесі закінчили розкопки
В Одесі закінчили розкопки

15 грудня в центрі Одеси завершилися археологічні розкопки Хаджибейської фортеці.

"Є хороші результати, деякі з них, я впевнений, будуть навіть несподіванішими, ніж ми планували", - розповів науковий консультант Андрій Красножон, передає 048.ua.

Фахівці зробили лише попередні висновки. Офіційні результати розкопок з'являться після ретельного дослідження знайденого.

"На розкопі ми зіткнулися з деякими земляними укріпленнями або слідами якогось масштабного нівелювання бульвару доодеського періоду. Це або земляна Деволановська фортеця 1793 року, яка представляла собою вали та рови, або шари турецького періоду - сліди вирівнювання місцевості. Я більше схильний до 2-ої версії, тому що вся кераміка з цих валів - турецька. По тому набору, який ми знайшли, на перший погляд це щось з XVII-XVIII століть. Ми також знаємо, що якимись валами і ровами була оточена сама Хаджибейская кам'яна фортеця , яку ми шукали. Не виключено, що це її сліди", - розповів Красножон.

Дослідники знайшли монети, які дають ще точніше датування. Знахідку реставрують. В один із днів невідомі підкинули в розкоп монети царського періоду. Фахівців обдурити не вийшло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найкрасивіша знахідка - знайшли давню статую священника

"Знайти залишкки Хаджибейського кам'яного замку поки не вдалося. Кам'яних стін не знайшли. При тому, що ми знаходили в розкопі і шурфі залишки будівельних матеріалів явно доодеського періоду. Так звана плинфа, кам'яні блоки сарматського тесаного вапняку, - це привізний камінь з середньої течії Дністра, який тут не водиться. І де-Волан писав про те, що замок збудований з якогось білого щільного пісковика - камінці не місцевого походження. Це можуть бути натяки на те, що саме кам'яне укріплення або збереглося в залишках поруч, або повністю пішло в обрив і не збереглося до наших днів. Навіть якби російські солдати розбирали на будматеріали кам'яний замок, все одно б ми побачили заставні траншеї, навіть порожні. Вони б читалися в розрізі. ми зафіксували одну з подібних траншей , але чи стосується вона Хаджибейських фундаментів - покажуть подальші дослідження ", - говорить археолог.

На Приморському бульварі в Одесі археологи знайшли античні й турецькі артефакти. Також виявили фрагменти дорогого фаянсу із Західної Туреччини.

Зараз ви читаєте новину «Що знайшли археологи в центрі Одеси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути