четвер, 21 червня 2018 05:05

Що приховував найвідоміший український теоретик космосу

21 червня 1897 року народився український вчений Юрій Кондратюк, якого називають найвідомішим теоретиком космосу. В його біографії є багато таємниць. Досі невідомо, де вчений провів останні дні життя і похований.

Gazeta.ua підібрала найцікавіші факти із життя вченого:

На теоретичному рівні вперше обґрунтував економічну доцільність вертикального злету ракет, створення проміжних баз під час польотів, гальмування у верхніх шарах атмосфери, використання сонячної енергії космічними апаратами, прорахував трасу для ракети на Місяць. Остання розробка була використана в США під час запуску "місії Аполлон". Факт цього визнали керівники програми та підтвердили у журналі "Life".

"Коли березневого світанку 1968 року я схвильовано спостерігав на мисі Кеннеді за стартом ракети, що мала понести корабель "Аполлон-9" у напрямку до Місяця, я думав про українця Юрія Кондратюка, що розрахував трасу, по якій повинні були летіти троє наших астронавтів"— згадував один із американських вчених.

Спроектував найбільший у світі елеватор без металу і цвяхів

Тривалий час Кондратюк жив у Західному Сибіру, де працював над проектуванням і будівництвом елеваторів (зерносховищ). 1930 року він побудував найбільший у світі елеватор, який вміщував понад 10 тисяч т зерна. За це був заарештований разом із районним інженером Петром Горчаковим. На чоловіків написали донос і звинуватили в шкідництві, бо створили елеватор за принципом зрубу — без металу та цвяхів. У доносі йшлося, що це зроблено для того, щоб будівля якомога швидше розвалилася і було загублено багато зерна. Насправді елеватор довго прослужив людям, вистояв перед землетрусом та кригою. Лише в другій половині 1980-х років згорів через вогнище, яке розвели безхатьки, пише na-skryzhalyah.blogspot.com.

Автор: Державний архів Полтавської області
  Український теоретик космосу Юрій Кондратюк народився 21 червня 1897 року
Український теоретик космосу Юрій Кондратюк народився 21 червня 1897 року

Справжнє ім'я Олександр Шаргей

Був офіцером царської, а згодом — Білої армії. Дезертирував, змінив ім'я. Справжній носій імені - Юрій Кондратюк - помер 1921 року, документи померлого Шаргею допомогла отримати мачуха.

Відмовив у співпраці Сергію Корольову

Два роки Кондратюк займався проектуванням малих вітрових електростанцій у Проектно-експериментальній конторі вітроелектростанцій. У цей час отримує пропозицію про співпрацю від іншого відомого теоретика космонавтики і військової техніки Сергія Корольова з Полтави. Проте Кондратюк відповів відмовою. Швидше за все, побоявся викриття справжнього імені та прізвища. Адже робота над військовими проектами передбачала жорсткий контроль із боку НКВС. Під час перевірки біографії міг бути розкритий факт підробки документів і білогвардійське минуле. За це моли розстріляти чи відправити у контабір.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Автора української "Читанки" відмовилися ховати у Львові

Офіційно не був одружений і не мав дітей

Особисте життя Юрія Кондратюка не складалося, він ніколи не був одружений, не мав дітей, принаймні офіційно. Був закоханий в одну жінку — Зою Ценіну, в якої купив квартиру. У них був бурхливий роман. Зоя була красунею, за нею упадало багато чоловіків. На пропозицію руки і серця Кондратюка - відмовила. Вчений зібрав речі та виселився з квартири в Новосибірську на Нерчинській (нині — вулиця Челюскінців), попрощався, і більше вони не бачилися.

"До жінок ставився з великою повагою, не любив вульгарних розмов і анекдотів, — згадувала Ольга Горчакова, дружина Петра Горчакова. — Якось у присутності жінок один шанований багатьма немолодий інженер дозволив собі прочитати вірші фривольного змісту латиною. Ніхто з жінок нічого не зрозумів, але Юрій Васильович латинь знав, у нього змінився вираз обличчя, підійшов до інженера і сказав: "За те, що ви наважилися зараз сказати в присутності жінок, б'ють по фізіономії. Забирайтеся звідси негайно!". Ми оніміли, ніхто не підозрював, що він здатний на такий вчинок — був миролюбний, покірливий і м'який".

Не визнавав жодних спиртних напоїв, навіть пива

Писав вірші

Не всі знають, що Юрій Васильович був не тільки фізиком, а й ліриком — писав прекрасні вірші. На дружні епіграми він міг відповісти експромтом:
Женщин я не признаю,
С детства я Луну люблю,
О свидании с ней мечтаю,
Экипаж изобретаю...
Лечу я к ней в ракете,
Как в собственной карете!

Де помер і похований - невідомо

Про те, де помер Юрій Кондатюк є кілька версій:

1. Загинув на фронті
За офіційною версією, 1942 року під час бою біля села Борсуки Калузької області Юрій Кондратюк пішов шукати розрив телефонного кабелю і з того завдання не повернувся. Похований нібито у братській могилі. Але будь-яких документів, які б підтверджували факт його загибелі, немає.

2. Коли Кондратюк пішов добровольцем на фронт у Московське ополчення, опинився у полоні в нацистів. Мав при собі зошит із розрахунками, які стосувалися ракетно-космічної теми. Той зошит потрапив на очі одному зі спеціалістів. Тоді Кондратюка відправили до вченого Вернера фон Брауна, який очолював ракетну програму нацистської Німеччини. А після війни вченого забрали американці до США. У новій країні Юрій Кондратюк знову змушений був змінити ім'я

3. Вернер фон Браун, який після війни переїхав до США і ніколи не був прощений за співпрацю з гітлерівцями, та Юрій Кондратюк — це одна особа.

4. Після нацистського полону Юрій Кондратюк, побоюючись переслідувань у Радянському Союзі, переїхав до США. В американському журналі "Life" була написана стаття, що російський механік Юрій Кондратюк помер нікому невідомим 1952 року. Журнал зі статтею зберігається у фондах музею авіації і космонавтики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Народився батько світового вертольотобудування Ігор Сікорський: 5 найвідоміших робіт конструктора

Юрій Кондратюк народився у Полтаві. У 1910-1916 навчався у Другій полтавській чоловічій гімназії. 1916 року вступив до механічного відділення Петроградського політехнічного інституту, але в листопаді того ж року був призваний в армію і зарахований до школи прапорщиків при одному з петербурзьких юнкерських училищ. Після жовтневого перевороту як офіцер революційної армії вільної Росії був мобілізований до Білої армії, але дезертирував із неї і оселився в містечку Сміла Черкаської області. Побоюючись репресій за своє офіцерське минуле, за допомогою мачухи Олени Петрівни Карєєвої здобув документи на ім'я Юрія Васильовича Кондратюка і під цим іменем прожив до кінця життя.

Багато ідей Юрія Кондратюка використано у практичній космонавтиці. Зокрема, результати його наукової праці "Про завоювання міжпланетних просторів" були використані при плануванні висадки американських астронавтів на Місяць (1969), на зворотному боці якого іменем Кондратюка названо кратер.

З початком Другої світової війни вступив добровольцем до народного ополчення. За однією з версій загинув 23 лютого 1942 року під містом Кіровим Калузької області. Похований у братській могилі, розташованій у сосновому лісі на околиці міста Кірова Калузької області. За версією Джона Хуболта помер у 1952 році. Проте найбільш ймовірною є версія, що він загинув у концтаборі. Як аргумент приводили факт виявлення після війни в Пенемюнде рукописного зошиту Юрія Кондратюка з формулами і розрахунками по ракетній техніці.

Зараз ви читаєте новину «Що приховував найвідоміший український теоретик космосу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути