четвер, 23 серпня 2018 16:21

"Що означає тризуб – досі невідомо": у столиці відкрили виставку про герб України

Виставку "Символ твоєї свободи. 100 років Державного герба України" відкрили у Києві біля будівлі Головпоштамту на Хрещатику.

"Що означає тризуб – досі достеменно невідомо, жодне з його тлумачень не є остаточним і переконливим. Але державний герб не конче має щось означати. "Се оздоба питоменна, не запозичена, зв'язана з нашою тисячолітньою державною політичною та культурною історією", – писав Михайло Грушевський у статті "Український Державний герб" наприкінці лютого 1918-го, невдовзі після узаконення Тризуба символом УНР", – розповів співавтор виставки, заступник головного редактора видавництва "Родовід" Богдан Завітій.

Автор: "Радіо Свобода"
  Виставку проводять біля головної пошти на Хрещатику
Виставку проводять біля головної пошти на Хрещатику
Експозицію підготували на основі матеріалів фундаментального видання "Наш герб", яке має вийти у жовтні. У ньому зібрано понад 1 тис. артефактів із більш ніж 50 музеїв, архівів і бібліотек України та світу.

Автори пояснюють, що 1918-го власницький знак із монет часів князя Київської Русі Володимира Великого взяли за основу для малюнків герба та печатки Української Народної Республіки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві відкриють виставку народного художника

Автор: "Радіо Свобода"
  Виставку проводять біля головної пошти на Хрещатику
Виставку проводять біля головної пошти на Хрещатику

Виставка присвячена роботам Василя Кричевського, Георгія Нарбута, Павла Ковжуна, Роберта Лісовського, Миколи Битинського, Ніла Хасевича, Святослава Гординського, Андрія Гречила, Івана Турецького, Олексія Кохана та інших.

Виставку проводять під відкритим небом біля Головпошти на Хрещатику. Покажуть банери із 200 варіантами тризуба, починаючи з артефактів доби Київської Русі - монет, цегли, кераміки, на яких був зображений символ.

Зараз ви читаєте новину «"Що означає тризуб – досі невідомо": у столиці відкрили виставку про герб України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути