Ексклюзиви
понеділок, 19 квітня 2021 16:41

Дивилися на себе в потойбіччі. Виявили незвичайні дзеркала

Дивилися на себе в потойбіччі. Виявили незвичайні дзеркала
Люстерка клали лише у поховання аристократів Фото: Xinhua

У китайській провінції Шеньсі, на давньому кладовищі містечка Гаочжуан, виявили гарно збережені бронзові люстерка. Їх клали в поховання вельмож, як супровідні погребальні дари.

Дослідники розповідають, що кладовищу понад 2 тис. років. Там розташовані 400 гробниць, переважно епохи правління династії Західна Хань - 202 рік до н.е. - 8 рік н.е., хоча деякі на 250 років старші. Всередині гробниць знаходили велику колекцію керамічного та бронзового посуду, повідомляє "Синьхуа".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Викликали духів: розповіли про дзеркало британського мага

Дзеркал же виявили близько 80. Усі мають діаметр від 8 до 22 см та чудово збереглися. Археологи пояснюють, що їх клали поруч із головами небіжчиків-аристократів. Написи на деяких демонструють очікування людей на ще краще життя після смерті. Люди вірили, що зможуть насолоджуватися своїм відображенням у потойбічному світі.

Люстерка знаходили не лише в жіночих, а й чоловічих гробницях. На думку вчених, це означає, що за життя собою милувалися не лише жінки.

У жовтні 2020 року на Мамай-горі в Запорізькій області знайшли металеве люстерко золотоординського періоду. Його виявили в похованні кочовика-половця.

Фахівці зазначали що звичне нам скляне люстерко з'явилося лише у XIII ст. До того часу в побуті використовували металічні, з відполірованих бронзових, срібних, олов'яних пластин. При цьому віддзеркалення в них були далекиі від ідеалу.

Зараз ви читаєте новину «Дивилися на себе в потойбіччі. Виявили незвичайні дзеркала». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути