понеділок, 11 березня 2019 08:21

Скасували смертну кару

Скасували смертну кару
Смертна кара відмінена у більш ніж 140 країнах. Фото: dsn

В Україні почав діяти мораторій на смертну кару 11 березня 1997 року. Відсутність смертної кари є обов'язковою умовою для перебування держави в Раді Європи. Відмова від страт відбувалася у декілька етапів.

Смертну кару Україна успадкувала від СРСР разом з Кримінальним кодексом, який діяв з 1961-го. Засуджених на таке покарання українців розстрілювали. З 1991 року майже всі положення про страту були вилученні, проте практика смертних вироків продовжувалася.

Протягом 1991-1999-х в Українi виконали 612 розстріли. У 1995 році перед Україною постала необхідність скасування смертної кари. Під натиском європейських установ президент України Леонід Кучма наклав мораторій на смертну кару.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Селян розстріляли в поліклініці і клубі

29 грудня 1999 року Конституційний Суд визнав, що смертна кара суперечить Конституції України. Остаточну крапку у цьому питанні було поставлено 22 лютого 2000 року. У результаті ультиматуму Ради Європи, з Кримінального Кодексу України вилучили поняття про страту.

У світі смертну кару заборонили у 140 країнах.

Масове вбивство мешканців села Корюківка на Чернігівщині здійснили загони німецької та угорської військової жандармерії 2 березня 1943 року. Корюківка стала найбільшим поселенням в Європі, яке повністю знищли нацисти під час Другої світової війни.

Зараз ви читаєте новину «Скасували смертну кару». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути