Ексклюзиви
четвер, 22 березня 2018 17:21

Символіка тризуба походить із дохристиянських часів - 100 років тому затвердили герб України
9

Автор: Фото 112.ua
  Малий герб УНР 1918р. - роботи художника Георгія Нарбута
Малий герб УНР 1918р. - роботи художника Георгія Нарбута

22 березня 1918 року в місті Коростень на Житомирщині Центральна Рада Української Народної Республіки затвердила підготовлені художником Василем Кричевським проекти Малого й Великого герба. Прийняли ескізи печаток та офіційних документів новоутвореної держави. Герб мав вигляд золотого тризуба, оточеного вінком з оливкового листя - знак миролюбної політики.

Звідки походить тризуб

"Символіка тризуба дуже потужна, адже сягає глибини віків і використовувалась в дохристиянський період. Широко використовувався як фамільний герб княжого роду Рюриковичів", - розповіла Ірина Власенко, старший науковий співробітник Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського.

Рюриковичі використовували тризуб як герб на печатках.

Автор: Фотоархів
  Герб України
Герб України

"Тризуб використовували Володимир Великий і Ярослав Мудрий. Князі на каблучках мали цей символ, відтиском якого підписували державні документи. Збереглися артефакти із зображенням тризуба доби Київської Русі – на цеглі, кераміці та монетах князів. Маємо в експозиції музею дно глечика, де чітко зображено тризуб. Також карбували монети, де зазначали, що це гроші князя в золоті чи сріблі", - пояснює Ірина Олексіївна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 фактів про український герб.

Кожна гілка Рюриковичів мала свій знак. Нащадки дещо видозмінювали знак предка, додавали в нього щось або віднімали.
"Князь Святослав використовував двозуб, а от Володимир Великий додав ще один елемент і почав використовувати цей символ в державних справах", - каже Олександр Кучерук, завідувач музею Української революції 1917–1921 років.

Значення знаку

Припускають, що тризуб - це магічний знак роду і оберіг. Відомо до 40 тлумачень знаку - тризубець, підсвічник-трикірій, сокіл, якір, житній колос, лук зі стрілою, меч, триєдина жертва в ім'я перемоги життя над смертю, буква алфавіту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найменший тризуб вишила українка.

"Триста років герб був елементом влади в київських князів. Московські ж одразу взяли символ монголів у вигляді двоголового птаха. Потім козацтво відновлює тризуб і використовувало в клейнодах. В часи УНР тризуб стає символом країни, але тривало це недовго", - розповів Іван Лобай, краєзнавець із Бердичева на Житомирщині.

Є гіпотеза, що тризуб - це знак триєдинства світу та поєднання символів поширених колись культів сонця і якоря. Також що це уособлення божої Трійці - Бога-отця, Бога-сина і Духа Святого.

Які ще герби були поширені на території України

Автор: history-ua.livejournal.com
  Еволюція герба Волині у різні часи
Еволюція герба Волині у різні часи

Після Київської Русі українські землі були зосереджені в основному у складі Великого Князівства Литовського та Королівства польського. Кожен регіон мав свій символ.

Королівство Руське - Галичина - на синьому полі золотий коронований лев, що дереться на скелю. Київське князівство - срібний янгол, що тримає в правій руці опущений меч, а в лівій - піхви, в червоному щиті. Волинське князівство за герб послуговувалось зображенням срібного хреста на червоному щиті.

По інших землях використовували зображення вершника на червоному щиті, сонця, грифона, лева і ангела.

Після встановлення влади Російської імперії по більшості територій запроводжений двоголовий орел.

Варіанти Центральної Ради, які розглядались поряд з тризубом

Автор: Фотоархів
  Герб УНР, який намалював Василь Кричевський
Герб УНР, який намалював Василь Кричевський

Влітку 1917 року голова Центральної Ради Михайло Грушевський оголосив конкурс на кращі ескізи українських паперових грошей. Участь взяли відомі художники. Грушевський поставив умову – на купюрах має бути розроблено герб України. Художники запропонували тризуб із хрестом, зображення козака з мушкетом і навіть свастику.

Під час вибору державного герба УНР тривала дискусія. Попервах Грушевський пропонував, щоб в основі герба має бути плуг - бо пращури українців із трипільської культури винайшли це знаряддя праці. Але потім колективно вибрали тризуб, бо саме Володимир зібрав усі українські землі в одну країну. Таким чином хотіли показати, що УНР - правонаступник Київської Русі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Дніпрі з'явився 16-поверховий герб України.

6 січня 1918 року тризуб із хрестом над середнім "зубом" у 8-кутній рамці з'явився на перших грошах, випущених Українською Народною Республікою. Автором банкноти у 100 карбованців був художник-графік Георгій Нарбут. Він вибрав тризуб, бо бачив такий знак на злотниках та срібниках часів князя Володимира.

Сучасний вид гербу України надав художник Василь Кричевський, який в той час був найбільшим знавцем народного орнаменту. Замовлення отримав від Михайла Грушевського. За тиждень виконав завдання - намалював малий і великий герб, знаки дипломатичного етикету і печатку УНР.

Державні утворення і організації, які використовували тризуб

22 січня 1919 року тризуб включили до крайового герба Західної області Української Народної Республіки з центром у Львові.

Тризуб був гербом під час гетьманату Павла Скоропадського у 1918 році та правління Директорії УНР 1919-1920-х.

На емблемі Організації українських націоналістів утвореної в 1929-му був тризуб із мечем на місці середнього зуба. Після проголошенням Акту відновлення Української Держави 30 червня 1941-го похідним групам ОУН видали інструкції із зобов'язанням вивішувати тризуби на всіх "видних місцях".

Тризуб в СРСР

Використання тризубу в СРСР заборонялося, винуватців жорстко карали. У 1960–1980 роках КГБ неодноразово займалося справами про використання націоналістичної символіки. За них відправляли на заслання чи розстрілювали.

1 травня 1966 року разом із товаришем Віктор Кукса вивісив український прапор із чорним тризубом УНР, який зробили із жіночих шарфів. Почепили на будівлі сучасного Київського економічного університету, щоб парад трудящих бачив стяг. Їх вирахували слідчі КГБ і дали по кілька років заслання в Мордовії.

30 грудня 1967-го синьо-жовтий прапор із тризубом почепили на будівлі Кіровського райвиконкому в Дніпропетровську - тепер Дніпро.

Близько третьої години ночі 21 січня 1978 року вчинив акт самоспалення Олекса Гірник, який протестував проти русифікації України. За державну зраду відсидів три роки в польській тюрьмі, потім відбув 13 років таборів на Уралі, вважав себе спадкоємцем боротьби за славу Володимирового тризуба.

23 квітня 1970 року – тризуб намалювали в телефонній кабінці в Чернівецькому університеті.

7 січня 1984 року – прапор із тризубом з'явився над поштовим відділенням села Демидового на Львівщині.

Всі випадки вивчав КГБ і за кожний було притягнуто до відповідальності. Винні чи не винні люди під тортурами підписували всі документи і відбували терміни.

Коли тризуб став гербом України

Автор: Фото 112.ua
  Герб використовується у військовій символіці ЗСУ
Герб використовується у військовій символіці ЗСУ

У 1991 році тризуб вирішили зробити державним гербом, Україна продемонструвала наслідування традицій Української Народної Республіки. Затверджений 9 лютого 1992-го Постановою Верховної Ради України.

Для участі в конкурсі надійшло понад 200 робіт. З них 192 мали зображення тризуба. Вони всі тепер зберігаються в Центральному державному архіві органів центральної влади та управління. 4 жовтня 1991 року експертна група підбила підсумки конкурсу. Переміг проект історика-геральдиста Андрія Гречила та художника Івана Турецького.

Конституція України 28 червня 1996 року закріпила цей символ нашої держави, як малий герб.

Великий державний герб України досі не затверджений.

Постраждали за герб в часи Незалежності

"Тризуб використовували і малювали на щоках, на щитах, на прапорах учасники протестних акцій від початку 1990-х років, через Помаранчеву революцію і аж до Революції Гідності. І тепер малюють на танках українські вояки. Він навіть зараз більше є, ніж просто Державний Герб", – розповів Володимир В'ятрович, голова Українського інституту національної пам'яті.

Автор: ТСН
  Шматок герба на Говерлі впав на голову дівчині
Шматок герба на Говерлі впав на голову дівчині

8 травня 2010 року тризуб на Говерлі впав на туристку, яка хотіла сфотографуватись із символом. Отримала струс мозку і тиждень пролежала в лікарні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великий Державний герб України ще не затверджений.

Автор: Фото із соцмережі
  Роман Зозуля мав проблеми із іспанськими фанами через герб
Роман Зозуля мав проблеми із іспанськими фанами через герб

Українського форварда Романа Зозулю не взяли до мадридського клубу "Райо Вальєкано", бо він носив футболку із зображенням українського герба. Фанати футбольної команди звинуватили гравця у нацизмі. Він перейшов до іспанського клубу "Альбасете". Фанати цієї команди тільки радіють результативній грі українського спортсмена.

19-річний житель Старого Самбора Василь Пелиш постраждав через татуювання герба. Бойовики із Росії побачили на руках патріотичні символи і на відрубали праву руку, на якій був тризуб.

В Херсоні майстер тату хотів вбити підлітка-інваліда, бо той замовив зробити герб. Побив його і непритомного вивіз у лісополосу, бо думав, що вбив. Хлопець вижив і доліз до сусіднього села. Майстра тату засудили до 5 років колонії.

25 лютого 1918 року на засіданні Малої Ради був затверджений Герб Української Народної Республіки. Ухвалений закон не містив малюнків, а мав лише опис. Майже через місяць, 22 березня, Мала Рада схвалила зображення герба авторства відомого художника Василя Кричевського – Тризуб князя Володимира Великого, обрамлений оливковим вінком.

До 100-річчя затвердження тризуба державним гербом УНР Український інститут національної пам'яті підібрав історичні факти про цей знак.

- Найдревніше зображення, віднайдене археологами, датується X століттям. Припускають, що це був магічний знак роду, оберіг. Відомо до 40 тлумачень знаку - тризубець, підсвічник-трикірій, сокіл, якір, житній колос, лук зі стрілою, триєдина жертва в ім'я перемоги життя над смертю. Є гіпотеза, що це знак триєдинства світу та поєднання символів поширених колись культів сонця і якоря.

Зараз ви читаєте новину «Символіка тризуба походить із дохристиянських часів - 100 років тому затвердили герб України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути