Ексклюзиви
субота, 28 грудня 2019 08:20

Сім підземних поштовхів зруйнували три провінції

Сім підземних поштовхів зруйнували три провінції
Землетрус в Туреччині: сім підземних поштовхів зруйнували три провінції. Фото: NordNordWest

Від семи поштовхів землетрусу на півночі Туреччини 28 грудня 1959 року загинуло більше 32 тисяч осіб. Епіцентр землетрусу із силою поштовхів 7,9 балів за шкалою Ріхтер пройшов в провінціях Ерзінджан, Сівас і Самсун. Цей землетрус увійшло в список 10 найбільших землетрусів 20-го століття.

За століття в Туреччині стався 66 землетрусів магнітудою 6,0 і вище, а також 15 землетрусів магнітудою 7,0 і вище. Землетрус магнітудою 7,9, що стався в 1939 році в Ерзінджані, вважається найсильнішим в Туреччині з 1903 року.

Ерзінджан розташований у сейсмічно активній зоні і за свою історію не раз переживав важкі землетруси. Тут протягом останніх 800 років відбулося понад 25 руйнівних землетрусів. Землетрус 1959 року погіршувався морозами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Землетрус знищив чотири міста

Зруйновані більше 115 тисяч будівель. Щоб захиститися від морозів, що досягали 30 градусів, жителі насипали на дахи своїх будинків каміння і глину. Коли почалися поштовхи, дахи впали на сплячих людей. Через снігові заметілі допомога прийшла через два тижні. В цей час загинуло від холоду і поранень ще 20 тисяч турків. Жителі Туреччини ще довгий час були змушені жити в контейнерних будинках. У регіон доставлялася допомога, зібрана за допомогою гуманітарних організацій.

Землетрус магнітудою 7,2 бала за шкалою Ріхтера стався північному заході Вірменії 7 грудня 1988 року. Зруйновані місто Спітак, частково - міста Ленінакан, Степанаван, Кіровакан і ще понад 300 населених пунктів. Загинули щонайменше 25 тис. осіб, 514 тис. залишилися просто неба.

Зараз ви читаєте новину «Сім підземних поштовхів зруйнували три провінції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути