понеділок, 14 вересня 2020 08:21

Сікорський підняв у повітря перший гелікоптер

Сікорський підняв у повітря перший гелікоптер
Киянин створив гелікоптери, на яких літають президенти США Фото: © Igor I. Sikorsky Historical Archives

У США авіаконструктор Ігор Сікорський 14 вересня 1939-го підняв у повітря свій перший гелікоптер VS-300. Його машини почали використовувати президенти США. Для них збудували майданчик на території Білого дому.

Ідея створення гелікоптера виникла ще у XV столітті. Тоді Леонардо да Вінчі розробив ідею машини, яка пересувалася б за допомогою двох гвинтів, мала вертикальні зліт та посадку. Він перший поєднав два грецьких слова – спіраль/гвинт і крило – аби утворити назву "гелікоптер". А 1861 року французький винахідник д'Амекоурт запровадив лексему "гелікоптер", назвавши так представлену ним маленьку модель електричного вертольота.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві створили дерев'яний літак

Vought-Sikorsky VS-300 - перший дослідний гелікоптер фірми конструктора Ігоря Сікорського. Політ здійснювався на прив'язі в кількох метрах від землі. Після переробки та ремонту в травні 1940-го Ігор Сікорський вперше піднявся в повітря без прив'язі.

Всього за час випробувань VS-300 провели 18 великих переробок машини, кілька сотень дрібних змін, ряд серйозних ремонтів після аварій.

Влада США підтримали розробку гелікоптера і виділили кошти на розробку проекту.

Останнім вертольотом Сікорського став S-58, який справедливо вважається кращим із першого покоління. Він був одним зі світових лідерів проектуванні і виробництві авіамашин для комерційних, індустріальних і військових потреб.

Майже 90% всіх гелікоптерів побудовані за конструкціями українця. Свої гелікоптери вперше випробовував сам.

Свій перший політ виконав літак "Кудашов-1" у Києві 23 травня 1910 року. Його побудував професор Київського політехнічного інституту Олександр Кудашов. Це був біплан з дерева завдовжки 10 м. Мав розмах крил 9 м і вагу 420 кг. Він пролетів кілька десятків метрів та здійснив посадку.

Зараз ви читаєте новину «Сікорський підняв у повітря перший гелікоптер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути