пʼятниця, 02 березня 2018 12:35

Сергій Скадовський побудував місто за власні кошти

Сергій Скадовський побудував місто за власні кошти
Сергій Скадовський заснував порт і місто Скадовськ. Фото: "Вікіпедія"

2 березня 1863 року народився Сергій Скадовський - засновник порту і міста Скадовськ.

Він був нащадком польського шляхетського роду герба Доленга. Дід Скадовського переїхав у Російську імперію після 3-го поділу Польщі 1795 року.

Отримав середню освіту у Херсонському реальному училищі. 1886-го призначений на службу почесним членом Херсонського губернського піклування дитячих притулків. З 1889 по 1895 роки - почесний мировий суддя по Дніпровському повіті Таврійської губернії, з 1895-го - Дніпровський повітовий предводитель дворянства, з 1897 р - предводитель дворянства Таврійської губернії.

Купивши ділянку землі на пустельному, захищеному островом Джарилгач, узбережжі Чорного моря Скадовський почав будувати порт і пристань. Назвав його Скадовськ. Перший корабель порт прийняв 1897 року.

Одночасно, запросивши досвідчених архітекторів, почав будувати місто. 1902-го побудував церкву Преподобного Сергія Радонезького в формі судна з 2 щоглами - вежами і кормою - і вівтарем. Золоті хрести на вежах було добре видно за 21 км і з моря, і з суші. 1938 року церкву знесли. Будівництво порту і міста оплачував з особистих коштів Скадовський.

У місті почали з'являтися бакалійні та мануфактурні крамниці, млин, цегляна, столярна, теслярські і колісна майстерні, а також пошта, школа, лікарня, аптека. Медичне обслуговування для робітників порту було безкоштовним.

15 червня 1918 року Сергій Скадовський помер у своєму маєтку від паралічу серця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені встановили причину смерті Антона Чехова

Наприкінці 1919-го члени сім'ї Скадовських і Фальц Фейнів вирішили тікати з міста, до якого підходили більшовики. Вони вирішили переплисти через море на яхті "Софія II". Судно належало молодому чоловікові Марії Скадовської, Борису Фальц Фейну і його брату Анатолію, який жив у Швейцарії. Був січень 1920 року. Море штормило, вітрила вкрилися льодом, яхту викинуло на берег, який контролювала прикордонна варта Румунії. Потерпілі звернулися до прикордонників російською мовою. Просили про допомогу. Але румуни розграбували яхту і вбили всіх пасажирів. На зруйнованій напівзатопленій яхті знайшли закривавлений щоденник Марії Сергіївни.

"Ми вирішили з Сонею втекти. Прощайте, не згадуйте лихом", - написала вона.

На яхті "Софія II" загинули всі 3 дочки Сергія Скадовського - Марія, Ольга та Єлизавета.

19 січня 1903 року у Києві помер підприємець, землевласник, громадянський діяч, доброчинець та колекціонер Микола Терещенко. Під час Кримської війни 1853—1856 років виконував держзамовлення для армії. Після селянської реформи 1861-го разом із батьком Артемієм Яковичем і братом Федором скупив великі поміщицькі маєтки та придбав цукрозаводи і гуральні.

Зараз ви читаєте новину «Сергій Скадовський побудував місто за власні кошти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути