середа, 28 березня 2018 13:15

Сенатор купив трон імператора Римської імперії на аукціоні

Сенатор купив трон імператора Римської імперії на аукціоні
Дідій Юліан правив Римською імперією 66 днів. Фото: finds.org.uk

28 березня 193 року кількасот преторіанців (особиста охорона імператора. - Gazeta.ua) увірвалися до імператорського палацу і вбили римського імператора Пертинакса.

Вони оголосили про готовність віддати престол тому, хто більше їм заплатить. У їхньому таборі тесть вбитого імператора Сульпіціан запропонував кожному преторіанцеві 20 тис. сестерціїв (срібних монет. - Gazeta.ua).

Сенатор Дідій Юліан підняв ціну до 25 тис. Сульпіціан відмовився піднімати ставку. Дідій Юліан фактично купив імператорський титул обіцянкою виплатити кожному преторіанцю по 25 тис. сестерціїв.

Дідій Юліан розпочав будівництво захистних споруд навколо Риму. Він не зміг розрахуватися з преторіанцями та змусив їх працювати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трактат давньогрецького лікаря знайшли завдяки рентгену

Колишні соратники Пертинакса не визнали владу Дідія Юліана. Вони заручились підтримкою командуючого римськими легіонами в Британії Клодія Альбіна.

9 квітня війська генерала Септимія Севера проголосили його імператором. Він вирушив з Паннонії в Італію. Север захопив Равенну, розбив вислану йому назустріч преторіанську гвардію. Під загрозою захоплення Риму сенат був змушений визнати його імператором.

Дідія Юліана засудити до страти. 1 червня його вбили на 64-й день правління. Вступивши в Рим, Септимій Север розпустив преторіанців, організувавши замість них гвардію з добірних солдатів власних легіонів.

Розкішний римський будинок періоду імператора Адріана - це найновіша археологічна знахідка, яку виявили під час прокладання нової лінії метро в Римі.

Руїни "командирського будинку" ІІ ст. н.е. знайшли під час роботи на центральному вокзалі станції Амба Арадам-Іппоніо для Метро "С". Там 2 роки тому археологи вже зробили сенсаційне відкриття армійської казарми, якій майже 1800 років.

Зараз ви читаєте новину «Сенатор купив трон імператора Римської імперії на аукціоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути