Ексклюзиви
вівторок, 18 травня 2021 09:20

Збиті літаки і сексуальна культура - чим займаються музеї України
8

18 травня у світі відзначають Міжнародний день музеїв. Його заснували 1977 року, під час 11-ї генеральної конференції Міжнародної ради музеїв.

Gazeta.ua пропонує познайомитися із 10 найцікавіших музеїв України.

Музей-архів преси, Київ

Приватне зібрання у Києві, засноване на базі колекції журналіста Вахтанга Кіпіаіні. Колекція музею нараховує понад 30 тис. найменувань газет і журналів. В експозиції є перша українська газета "Зоря Галицка", перша україномовна газета на підросійських землях "Хлібороб", газети часів УНР, підпільні видання дисидентів. Музей діє на вул. Борисоглібська, 3.

Автор: polona.pl
  Перша українська газета "Зоря галицька"
Перша українська газета "Зоря галицька"

Музей загиблих літаків, Хоросно на Львівщині

Розташований за 18 км на південь від Львова. Музей облаштував на своїй земельній ділянці голова ГО "Пошук літаків в Україні" Андрій Риштун. З волонтерами шукає на території України залишки машин періоду Другої світової війни. Експозиція музею містить 12 стендів з інформацією про віднайдені 12 літаків. Представлені частини літаків, які вдалось витягнути та перемістити у Хоросно. Найдавніший польський літак розбився 1939 року, найновіші – 1945-го. Їхні залишки виявили протягом минулих двох років.

Автор: Валерій Шмаков
  Музей загиблих літаків біля Львова
Музей загиблих літаків біля Львова

Музей моделей транспорту, Вінниця

Розташований на вулиці Соборна, 64. Власник музею Олександр Вдовиченко понад 45 років збирав моделі транспорту. Колекція з 5037 моделей є у Книзі рекордів України. Демонструють моделі автомобілів, літаків, танків, кораблів, мотоциклів, трамваїв та іншого транспорту. Є колекція військового транспорту з пластиліну та збірка двигунів автомобілів, вузлів і агрегатів. Також у музеї створили макет міста Вінниця 1970-х років.

"Вирішили показати Вінницю такою, якою ми її не побачимо ніколи. Багатьох будівель вже немає, знесені. На їх місці стоять сучасні будинки. Тоді Вінниця теж мала свій шарм, привабливість", - розповідає Вдовиченко.

Автор: ТСН
  Музей моделей транспорту у Вінниці
Музей моделей транспорту у Вінниці

Музей звуку, Одеса

Звукорежисер Василь Пінчук зібрав колекцію старої аудіоапаратури. Музей заснував на вулиці Дворянській, 25. В експозиції є грамофони і патефони, радіоли і магнітофони, вінілові пластинки, плівкові бобини, аудіокасети, CD -диски, афіші, плакати, етикетки для пластинок з логотипами різних фірм і фабрик грамзапису. Відвідувачі мають можливість послухати раритетні записи і звукові листи на платівках, вінілових стрічках і дроті.

Музей пивоваріння, Львів

Діє біля Львівського пивзаводу, на вулиці Клепарівській, 18. В експозиції представили макети і справжні знаряддя праці броварників минулого й сьогодення, колекції пивних бочок і пляшок, зразки реклами. У музеї є свідоцтво бровара 1796 року та автентична книга пивовара 1930-х років.

Музей має три поверхи. У ньому можна спробувати пива і порівняти сорти. У цехах броварні показують, як роблять напій.

Автор: TripAdvisor
  У "Львіварні" діє не лише музей, а й мистецький центр
У "Львіварні" діє не лише музей, а й мистецький центр

Музей дитинства, Дніпро

Працює на проспекті Сергія Нігояна, 50. У музеї зібрали артефакти, які стосуються дитинства у 1960-1990 роках. Можна подивитися на іграшки, книги, шкільне приладдя, фотографії, листівки, електронні ігри, посуд, одяг. Колекція нараховує близько тисячі експонатів. Артефактами дозволяють гратися відвідувачам.

У музеї показали іграшки, які виробляв Південний машинобудівний завод.

"Ми зібрали іграшки, які робили промислові підприємства нашого міста. Всі звикли, що ПМЗ робить ракети, але ПМЗ робив ще й дитячі автомати. Якщо ми беремо дніпровський машинобудівний завод, то там випускали чудових роботів і літаки для маленьких дітей ", - розповів власник музею дитинства Михайло Прудніков.

Музей космонавтики, Житомир

Національний музей космонавтики імені Сергія Корольова діє на вулиці Дмитрівській, 5. У ньому представили зразки космічної техніки, обладнання, спорядження космонавтів, документи, фотографії, сувеніри з космічної тематики. У музеї можна подивитись на справжній спускний апарат Союз-27 та зразки місячного ґрунту.

Автор: cosmosmuseum.info
  Музей космонавтики у Житомирі
Музей космонавтики у Житомирі

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мовний омбудсмен взявся за музей

Музей ракетних військ стратегічного призначення, Кіровоградська область

Його створили на місці бойової позиції ракетного полку 46-ї ракетної дивізії Ракетних військ стратегічного призначення у Голованівському районі Кіровоградської області. Відвідувачі мають можливість подивитись підземний командний пункт і одну з ракетних шахт. У приміщеннях казарм і штабу розміщені експозиційні зали. Там зібрали майже 3 тис. експонатів. Є експозиція спеціальної техніки для обслуговування ракетної бойової позиції.

Автор: Гард.City
  Ракета на території музею РВСП
Ракета на території музею РВСП

Музей сексуальних культур, Харків

Музей облаштували на вулиці Мироносицькій, 81-А. Музей заснували 1999 року співробітники кафедри сексології Харківської медичної академії післядипломної освіти. За основу експозиції взяли приватну колекцію професора Валентина Кришталя. У ньому представлені експонати, які демонструють тему сексу у світових культурах. Артефакти походять з Індії, Японії, Китаю та інших регіонів. Окремий зал зробили для сексуальної освіти підлітків. Там розповідають про анатомію та фізіологію статевих органів, секс, методи контрацепції.

Автор: Topgid.net
  Експонат музею сексуальних культур
Експонат музею сексуальних культур

Музей історії туалету, Київ

Приватний музей, розташований у Башті № 5 Київської фортеці. У ньому розповідається про еволюцію вбиралень та каналізації. Колекцію сувенірних унітазів внесли до Книги рекордів Гіннеса. Є макет туалету зі зливом, яким користувались на острові Крит 5 тис. років тому, давні горщики з Німеччини та Британії.

Автор: UATravel.info
  Музей туалету в Києві
Музей туалету в Києві

Єдиний в Україні музей історії електричних ламп розташований на території комунального підприємства і створений насамперед для робітників установи та гостей-колег інших світлотехнічних підприємств. Екскурсії не передбачені, але потрапити сюди може кожен, хто заздалегідь погодить візит з адміністрацією.

Зараз ви читаєте новину «Збиті літаки і сексуальна культура - чим займаються музеї України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути