Ексклюзиви
середа, 03 березня 2021 10:09

Саркофаги і дорогоцінне намисто виявили на давньому кладовищі тварин

Археологи виявили нові знахідки на кладовищі домашніх тварин античного порту Береніка в Єгипті.

Вони розкопали залишки 585 тварин в окремих похованнях. Більшість скелетів - 90% - належали котам, хоча зустрічалися і великі, і малі собаки, а також мавпи - бабуїни та макаки. Вік решток оцінили у щонайменше 2 тис. років, передає Daily Mail.

На багатьох тваринах побачили нашийники, дорогоцінні намиста. При похованні їх вкривали тканинами чи поміщали в керамічні саркофаги. На кістках дослідники виявили свідчення важких хвороб, а подекуди залишки їжі - це доводить, що люди доглядали за ними до останнього.

Автор: M.Osypinska
  На кладовищі античного порту Береніка виявили нові знахідки
На кладовищі античного порту Береніка виявили нові знахідки

Муміфікованих тварин на кладовищі не ховали, також їх не приносили в жертву. За словами вчених, це вказує на те, що тварин не шанували як богів. Вони були звичайними домашніми улюбленцями.

Уперше кладовище в Береніці виявили 2011 року. Перші археологічні роботи почали 2017-го та проводять їх сезонно досі. Кладовище діяло з I по II ст. н.е та є одним із найдавніших відомих. Воно унікальне тим, що зазвичай тварин у Єгипті ховали разом з їхніми господарями, а не відводили для цього окреме місце.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 68 днів вимочували та сушили. Дізналися секрети муміфікації давніх єгиптян

Автор: M.Osypinska
  На кладовищі античного порту Береніка виявили нові знахідки
На кладовищі античного порту Береніка виявили нові знахідки
Раніше на кладовищі Береніки знаходили 86 котячих, 9 собачих і 4 мавпячих скелети. На жодному з них не побачили слідів убивства чи муміфікації. Дослідження мавп показали, що їх завезли з Індії. Вони належали до виду макака резус і макака індійський.
"Це унікальна знахідка. Дотепер на археологічних розкопках в Африці ніхто не знаходив індійських мавп. Цікаво, що навіть стародавні письмові джерела не згадують про цю практику. Ми знали, що спеції, тканини й інші товари ввозять з Індії. Виявилося, що мавп теж імпортували", - розповідала зооархеологиня з Польщі Марта Осіпінська.

Припускали, що власники витратили великі зусилля та кошти, щоб перевезти мавп через Індійський океан. Однак стрес від подорожі, зміни клімату і харчування могли викликати шок і завдати тваринам смертельної шкоди.
Зараз ви читаєте новину «Саркофаги і дорогоцінне намисто виявили на давньому кладовищі тварин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути