неділя, 23 квітня 2017 04:11

Найбільший музей книги відкрили на місці дерев'яної друкарні

Найбільший музей книги відкрили на місці дерев'яної друкарні
Музей книги. Фото: Вікіпедія

23 квітня 1975 року в Києві відкрили Державний музей книги і друкарства на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

Головні приміщення закладу розташовані у будинку друкарні Києво-Печерської Лаври, яка заснована у 1615 році. Фундатор друкарні — архімандрит Єлисей Плетенецький. Первісна друкарня була дерев'яною та одноповерховою. У 1701 р. дерев'яну будівлю замінили на кам'яну. Будинок музею — пам'ятка архітектури 18 ст. в стилі провінційного бароко. Загальна експозиційна площа музею тепер — 930 м².
Колекція музею сформована на базі книжкового відділу Києво-Печерського історико-культурного заповідника. Щороку її доповнюють пошуковими роботами у книгосховищах Москви, Санкт-Петербурга, Києва, експедицій по Україні, подарунків відомих вчених-книгознавців, колекціонерів, видавництв, художників а також закупок за державні та музейні кошти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Львів став першим містом України, в якому презентують унікальну Біблію Далі

У музеї зібрані близько 56 тисяч експонатів, що висвітлюють історію книги і книжкової справи від часів Київської Русі і до наших днів: копії рукописних книг XI—XV ст., копії перших друкованих кириличних книг, оригінали стародруків XVI—XVIII ст., раритети друкованої україніки XIX—XX ст., дерев'яні й мідні кліше граверів XVII—XVIII ст. Є стародруки відомих церковних і культурно-освітніх діячів XVII—XIX ст., таких як Петро Могила,Інокентій Гізель, Іоаникій Галятовський, Йосип Тризна, Лазар Баранович, Туптало (Дмитро Ростовський), Євгеній (Болховитинов).

В Музеї давньої української книги у Львові відкрили виставку "Французька графіка у збірці Львівської національної галереї мистецтв", присвяченій пам'яті Героя України Бориса Григоровича Возницького.

Зараз ви читаєте новину «Найбільший музей книги відкрили на місці дерев'яної друкарні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути