пʼятниця, 18 січня 2013 16:47

"Сакська принцеса" імовірно таки належала до кола знаті

"Сакська принцеса" імовірно таки належала до кола знаті
Фото: zaberaj.ru

На диво врожайним виявився 2012 для археологів, які ведуть розкопки в Карагандинській області Росії. Знахідки дозволили зробити ряд дивовижних припущень.

Три загони карагандинських археологів, що проводили розкопки в Шетському, Бухаржирауському і Каркаралінському районах, виявили свідчення того, що багато століть тому саме тут міг знаходитися центр арійської предцівілізаціі.

"Ми знайшли одне поселення і три могильники, - розповів директор Сариаркінського археологічного інституту  ім. Є. А. букетна кандидат історичних наук Валерій ламати. - Два могильники відносяться до періоду розвиненої бронзи, це 18-16 століття до нашої ери, а поселення, яке ми назвали Донгал, і один могильник - до фінальної бронзі. Це приблизно 10-8 століття до нашої ери".

Поховання епохи ранньої бронзи виявлене у Шетському районі, на річці Нураталди: "Унікальність могильника в тому, що при розкопках уздовж кам'яних огорож були виявлені поховання коней. Вони лежали перед могилами і позначали упряж колісниці".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В єгипетських гробницях знайшли посудини для зберігання органів померлих

Вчені встановили, що люди Андронівської епохи пересувалися на великих двоколісних колісницях, схожими на ті, на яких їздили в Давньому Єгипті. Також в похованні Нураталди виявили величезний кам'яний ящик, розділений кам'яними ж перегородками на п'ять частин. Трохи віддалік - ще один, окремий кам'яний ящик. Археологи припустили, що тут була похована ціла сім'я. Грабіжники залишили недоторканою лише одну секцію, де покоїлися останки жінки з бронзовими прикрасами на руках і в вухах, а також знаходився посуд стародавніх часів. Їх належить досліджувати вченим.

А ось алматинської шукачам старожитностей у минулому році пощастило знайти в степах Сари-Арки принцесу. У могильнику Акбейіт в Каркаралінському районі експедиція Інституту ім. А. Х. Маргулана виявила останки дівчинки, яку тут же назвали "сакською принцесою". Знахідка датована 6-5 століттями до нашої ери. Тут знайдені золоті гривня і сережки з бірюзою, бронзове дзеркало в шкіряній сумочці і флакончики з-під фарби. Все це дало підстави вважати, що дівчинка належала до сакської еліті.

"Відомо, що саки були багатими людьми і не шкодували золота, - каже Валерій Ломан. - Було б справжньою сенсацією, якби виявилося, що в золоті у них ходила не тільки знать, а й рядові члени громади".

Так чи інакше, але матеріалами для досліджень 2012-й археологів обдарував з усією щедрістю. Можливо, їх результати принесуть справжні наукові відкриття.

Зараз ви читаєте новину «"Сакська принцеса" імовірно таки належала до кола знаті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути