четвер, 03 жовтня 2019 12:00

Розстріляли командира єврейської військової частини

Розстріляли командира єврейської військової частини
Соломон Ляйнберг (нижній ряд, у центрі) захищав Україну від більшовиків, білогвардійців та поляків Фото: isrageo.com

Командира Жидівського куреня УГА Соломона Ляйнберга засудили до розстрілу 3 жовтня 1937-го. Чоловік відзначився у боях з поляками та більшовиками.

Під час першої світової війни служив в австро-угорських військах. Із проголошенням Західноукраїнської Народної Республіки очолив єврейську міліцію в Тернополі.

Згодом призначений командиром Жидівського пробойового куреня з 1,2 тис. вояків. Його створили в червні 1919-го у розпалі Чортківської наступальної операції українських воїнів проти поляків. Наступного місяця "армію Ляйнберга" перекинули на більшовицький фронт. Вони атакували підконтрольне червоним селище Михальпіль - тепер Хмельницької області, захопили у полон весь більшовицький гарнізон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці провели вдалий контрудар

Воював із більшовиками під Хмельницьким, Вінницею, Бердичевом, Фастовом. Жидівський курень став одним із перших, що ввійшов у передмістя Києва разом із частинами УНР у серпні 1919-го. Ляйнберг утримував станцію Святошино, але довелося здати позиції. Командування УГА, що зайняло Київ одночасно із білогвардійцями Антона Денікіна, здало місто ворогу - ця подія відома як "Київська катастрофа". Згодом Ляйнберг очолював свій курень уже в Червоній Галицькій армії, пізніше став офіцером Червоної Армії.

1937-го його розстріляють за участь в українському визвольному русі. Саме тоді проходили сталінські репресії проти вищого офіцерства СРСР.

Білогвардійці влаштували єврейський погром у Фастові 23 вересня 1919-го. У місті загинуло близько 700 осіб. Цього ж дня Директорія УНР і уряд ЗУНР ухвалили рішення розпочати воєнні дії проти армії Антона Денікіна.

Зараз ви читаєте новину «Розстріляли командира єврейської військової частини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути