Ексклюзиви
пʼятниця, 07 червня 2019 10:10

Українці провели вдалий контрудар

Українці провели вдалий контрудар
Війська Української галицької армії розгорнули український прапор. Фото: Реально

Найславетніша операція Української галицької армії – УГА, розпочалась 7 червня 1919-го. Українські військові змусили відступати втричі переважаючі польські та французькі війська по всій лінії Галицького фронту. Наступальні дії ввійшли в історію як "Чортківська офензива".

1 листопада 1918-го розпочалося українсько-польське протистояння за володіння Східною Галичиною. Польські війська захоплюють Львів і Перемишль. Уряд Західноукраїнської народної республіки – ЗУНР, змушений переїжджати до Тернополя, згодом до Станіслава - тепер Івано-Франківськ.

У лютому 1919-го реорганізована УГА проводить успішну Вовчухівську операцію та підходить до Львова. Однак місія Антанти на чолі з генералом Бартелемі, згодом генералом Ботою висуває українцям ультиматум. Антанта погоджується визнати ЗУНР як державу в обмін на негайне припинення військових дій. Також ЗУНР має передати Польщі Львів і Дрогобицький нафтовий район. Президент ЗУНР Євген Петрушевич відхиляє пропозицію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На марках зобразили українських вояків

За цей час поляки стягують до Львова основні війська, підсилені військами французького генерала Геллера. Галицька армія змушена відступати до річки Збруч.

Євген Петрушевич отримує повноваження диктатора. Призначає головнокомандувачем УГА наддніпрянського генерал-хорунжого Олександра Грекова. 7 червня галичани розпочинають наступ, який на початкових етапах завершується успіхом. Поляки та французи відступили на 120 км. Під час операції було звільнено Чортків, Тернопіль, Бучач і Перемишляни.

Дійти до Львова українці не змогли. Наприкінці червня відчули брак боєприпасів, у війську розпочались епідемії. Цим скористалися поляки та переломили галицький фронт під Янчином.

УГА відійшла до Збруча та вступила на територію Української народної республіки.

22 січня українці відзначають День соборності. 100 років тому на Софійському майдані в Києві проголосили Акт Злуки. Тоді Українська Народна Республіка та Західноукраїнська Народна Респуб­ліка об'єдналися в одну державу.

"Однині воєдино зливаються століттям одірвані одна від одної частини єдиної України — Західноукраїнська Народня Республіка (Галичина, Буковина, Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народня Республіка".

Зараз ви читаєте новину «Українці провели вдалий контрудар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути