Ексклюзиви
пʼятниця, 14 грудня 2018 14:01

Розповіли про одесита, який став прототипом Джеймса Бонда

Розповіли про одесита, який став прототипом Джеймса Бонда
Розвідник Соломон Розенблюм став прототипом шпигуна Бонда. Фото: "24 канал"

Британський письменник Ян Флемінг використав розвідника з України Соломона Розенблюма як прототип Джеймса Бонда.

Роземблюм народився 24 березня 1873-го в Одесі. У багатонаціональному місті йому вдалося освоїти 7 мов, повідомляє "24 канал".

"У біографів є кілька версій, що відбулося далі. Найпоширеніша з них запевняє – Розенблюм влаштувався коком і поплив у Бразилію. Виявилось, що на кораблі були і британські розвідники. Ті швидко розгледіли перспективного хлопця і з рекомендацією відправили його до Лондона – до бюро Таємної служби", - йдеться в повідомленні.

Щоб заробити грошей, Розенблюм видавав себе за вправного аптекаря. Він убив місцевого священика та швидко одружився з його молодою вдовою Маргарет. Вона успадкувала 800 тис. фунтів. Агент обрав собі нове ім'я – Сідней Рейлі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Aston Martin продаватиме авто Бонда

Для першого завдання одесит поїхав у Маньчжурію, щоб вивідати план російських укріплень у Порт-Артурі та передати їх японцям. Згодом він працював у Німецькій імперії. На франкфуртському авіашоу його команда змогла пошкодити німецький літак, і той упав. Рейлі першим поспішив до уламків і перемалював нову розробку двигуна.

1909-го одесита скерували до німецького міста Ессен на заводи Фрідріха Круппа, які виготовляли озброєння. Влаштувався простим зварювальником, а за кілька тижнів пробрався у кабінети інженерів і викрав креслення майбутніх розробок.

В архівах Міністерства державної безпеки НДР (Штазі - Gazeta.ua) знайшли службове посвідчення на ім'я російського президента Володимира Путіна. Путін у 1985-1990-х працював у представництві КДБ у Дрездені.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли про одесита, який став прототипом Джеймса Бонда». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути