пʼятниця, 15 березня 2019 14:28

Розповіли, чим займались у давнину біля Стоунхеджу

Розповіли, чим займались у давнину біля Стоунхеджу
Вчені знайшли біля пам'ятки кістки свиней. Фото: "Википедия"

Біля Стоунхенджу у Великій Британії у давнину відбувалися масові бенкети.

На них з'їжджалися мешканці з усієї території Британських островів і навіть із віддалених регіонів Шотландії, повідомляє ВВС.

Вчених наштовхнули на це відкриття свинячі кістки, які вони розкопали в чотирьох поселеннях епохи пізнього неоліту біля пам'ятки.

Загалом археологи знайшли рештки 131 тварини, вік яких становить приблизно 4500 років.

Аналіз кісток показав, що вони належали свиням, вирощеним у Шотландії, на північному сході Англії, в Західному Уельсі, а також в інших регіонах Британських островів.

Дослідники вважають, що свинина була головною стравою святкового меню, а учасники святкувань приводили худобу із собою і заколювали для бенкету на місці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якими інструментами будували Стоунхендж

Це доводить, що Стоунхендж був місцем масового паломництва та показує, що люди на території сучасної Великої Британії підтримували зв'язки між собою та регулярно подорожували на значні відстані.

"Ці зібрання можна вважати першими культурними заходами, що поєднували всіх мешканців острова. Люди з усіх куточків Британії приїжджали до Стоунхенджу, щоб поласувати їжею, спеціально відібраною і привезеною здалеку", - говорить провідний автор дослідження, професор Кардіффського університету Річард Магвік.

Дослідники знайшли точне місце походження будівельного матеріалу для Стоунхенджу в Англії. Вчені з Університетського коледжу Лондона встановили, що будівельний матеріал добували в копальнях, розташованих на відстані 230 км від пам'ятки.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли, чим займались у давнину біля Стоунхеджу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути