пʼятниця, 12 червня 2020 14:28

Розкопали найдавніший театр

Розкопали найдавніший театр
У Лондоні археологи натрапили на театр "Червоний Лев". Фото: independent.co.uk

Археологи виявили найстаріший єлизаветинський театр Лондона. Його заклали 1567 року.

Театр мав назву "Червоний Лев". Будівництво організував чоловік на ім'я Джон Брейн, який отримав дозвіл власника обраної ділянки. Перед тим на ній діяв питний заклад, а ще раніше стояв фермерський будинок, повідомляє Independent.

Відомо, що найпершою виставою, виконаною в "Червоному Леві", стала драма під назвою "Історія Самсона" - розповідь про подвиги біблійного "супермена", який поклав життя у боротьбі з язичництвом. Більшість або навіть усі інші п'єси, виконані на сцені театру, було втрачено.

В епоху Середньовіччя та за часів Тюдорів на театральній сцені переважали біблійні сюжети, а за часів Шекспіра - світські. Театри будували у внутрішніх дворах, організовували при університетах та інших закладах, але за межами юрисдикції лондонського Сіті. Управителі міста, якими зазвичай були протестанти-пуритани, вважали театри "образою благочестивих" і школами "всього зла й розпусти". Глядачів вони вважали "найгіршим видом злих і безладних людей, які пропускають роботу, щоб витрачати свій час даремно".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під старим театром будівельники відкопали амфору з золотом

Учені кажуть, що нове відкриття та факти про нього допомагають заповнити прогалини між двома театральними традиціями - релігійною і світською. Важливе воно й тим, що саме "Червоний Лев" став предтечею пізніших театрів, у яких виконувалися світські п'єси Вільяма Шекспіра.

Менш ніж за 10 років після будівництва "Червоного Лева" Брейн об'єднався зі своїм зятем та побудував більший театр в Шордичі. "Лев" перестав функціонувати, а фермер влаштовував тут собачі бої, що підтверджують залишки скелетів убитих тварин.

Хто саме допомагав Шекспіру писати п'єсу "Генріх VIII", визначив чеський дослідник Петро Плечач за допомогою штучного інтелекту. Частину міг написати сучасник і працівник Шекспіра Джон Флетчер. Підхід ґрунтується на алгоритмі розпізнавання вибору слів і ритмів у п'єсах обох авторів.

Зараз ви читаєте новину «Розкопали найдавніший театр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути