середа, 24 лютого 2021 08:22

Лотерейним виграшем стала картина придворного художника

Лотерейним виграшем стала картина придворного художника
Найвідоміший твір ван Ейка — Гентський вівтар. Це багатоярусний полиптих з 26 картин, на яких зображено 258 людських фігур. ФОТО WGA

У Бельгії 24 лютого 1466-го відбулася перша лотерея. Виграшом були картини художника і грошовий приз.

Фламандський художник раннього Відродження, майстер портрету Ян Ван Ейк (1390-1441) написав понад 100 картин на релігійні сюжети. Він один з перших художників, що освоїли техніку живопису олійними фарбами. До 40 років досяг такого рівня майстерності, що став придворним художником герцога Бургундського Філіпа III Доброго.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шевченка викупили за допомогою лотереї

Ян ван Ейк помер в Брюгге в 51 рік, похований на кладовищі Собору Святого Донатіана. Вдова майстра після смерті почала керувати майстернею покійного у місті Брюгге. На 25 річницю смерті вона влаштувала благочинну лотерею. Кожен, хто придбав лотерейний квиток, міг випробувати своє щастя.

Усі кошти з продажу квитків йшли на допомогу біднякам міста Брюгге. Ймовірно, що в лотереї були не тільки грошові виграші, але й твори художника. Пізніше в Бельгії часто проводили лотереї. Завдяки ним були побудовані каплиці, притулки, водні канали і портові споруди.

В Царському Селі під Петербургом 4 травня 1838-го відбулася лотерея поміж членами царської родини та запрошеними вельможами. Розіграли портрет вихователя спадкоємця російського престолу Василя Жуковського. На виручені гроші викупили із кріпацтва художника і поета Тараса Шевченка.

Зараз ви читаєте новину «Лотерейним виграшем стала картина придворного художника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути