Ексклюзиви
середа, 03 березня 2021 12:06

Росія почала виконувати умови міжнародного договору щодо України

Росія почала виконувати умови міжнародного договору щодо України
3 березня 1918 року Росія підписала мирний договір у Бересті. Фото: gettyimages.com

3 березня 1918 року Російська Федеративна Радянська Республіка визнала незалежність України. Більшовики підписали угоду з центральними державами у Бересті, сучасна Білорусь.

Перед цим Австро-Угорщина, Німецька імперія, Османська імперія та Болгарське царство визнали Українську Народну Республіку незалежною, рівноправною державою.

Комуністи намагались переконати перемовників, що радянський уряд у Харкові є легітимним представником українців. Центральні держави не погодились та визнали всю територію УНР підвладною Центральній Раді.

Голова радянської делегації Лев Троцький 10 лютого оголосив на конференції про припинення Росією стану війни й демобілізацію армії. Підписувати мир також відмовився. Німецькі війська перейшли у наступ. Витіснили з України більшовиків та увійшли до Білорусі. Екстрений з'їзд більшовицької партії прийняв рішення погодитися на мир з Німецькою імперією.

1 березня радянська делегація в Бересті заявила про прийняття угоди. Обговорювати умови договору вона відмовилася. 3 березня документ підписали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У турецькому архіві знайшли унікальні українські документи

Росія визнала незалежність УНР та пообіцяла поважати суверенітет України. Відмовлялась від претензій на території Латвії та Естонії.

Після поразки Німеччини у Першій світовій війні більшовики відмовились виконувати домовленість. 13 листопада 1918 року Всеросійський центральний виконавчий комітет прийняв постанову про анулювання угоди. Усі зобов'язання щодо сплати контрибуції або ж відступлення територій і областей оголошувалися недійсними.

9 лютого 1918 року УНР і центральні держави уклали перемир'я у Бересті в сучасній Білорусі. Австро-Угорщина, Німецька імперія, Османська імперія та Болгарське царство визнали Українську Народну Республіку незалежною, рівноправною державою. Перед цим обговорення перемир'я розпочали більшовики. У Києві дізналися про це та прислали своїх дипломатів. Ті заявили, що комуністи не представляють український народ. Центральні держави погодились на участь українців.

Зараз ви читаєте новину «Росія почала виконувати умови міжнародного договору щодо України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути