понеділок, 23 лютого 2015 17:05

"Росіяни переселяли на Кубань до українців всяку голитьбу" - Юрій Логвин

Художник і письменник 76-річний Юрій Логвин вивчав історію військового мистецтва українців. Переселення козаків на Кубань присвятив кілька марок із серії "Історія війська в Україні".
Автор: Олександр Кузьмін
  Юрій Логвин
Юрій Логвин

- У кінці 18 століття цариця Катерина ІІ, щоб закріпитися на відвойованих Суворовим від ногайських татар і від черкеських племен землях Кубані, на правому березі Кубані поселила запорізьких козаків. Вони через певний час стали іменуватися кубанським військом. Певний час цим військом керували за походженням козаки і як правило, українці. Останнім наказним гетьманом славного війська кубанського був Яків Кухаренко. Цікаво, що донські козаки, які раніше стали служити Московському царству, мали за знак влади пернач, а отаман великого війська кубанського - булаву.

Там де поселялися українці, було сильне самоврядування.

- Українці закріпили збройно весь правий берег Кубані. Керівники російської армії весь час хотіли колонізувати ці багатющі землі. А на лівому березі жили адигські племена. Вони нападали на правий берег і часто грабували українські станиці. Яків Кухаренко налагодив ефективний захист проти них. Він був освіченою людиною, відкривав на Кубані школи. Він товаришував з Шевченком. Надіслав Шевченку на заслання 25 карбованців сріблом за те, щоб Шевченко випив за його здоров'я. Уявіть, щоб хтось із наших можновладців надіслав якомусь дисидентові в опалі великі гроші "на пропітіє".

Автор: Олександр Кузьмін
 

Щоб українці не закріпилися на Кубані економічно, їх розбавляли російськими кріпаками.

- Росіяни почали всяку свою голитьбу переселяти на Кубань. Навіть кріпаків. Їм давали звання козаків, позбавляли від податків і оселяли між українцями і тими шапсугами. Щоб українці не мали тісних економічних і дружніх зв'язків з місцевим населенням. Бо на той час був уже мирний нейтралітет чорноморських українських станиць з аулами шапсугів.

Автор: Олександр Кузьмін
 

Частково через те, що росіяни посіяли чвари між українцями і корінними народностями, доля Якова Кухаренка склалася трагічно.

- Він у якійсь справі поїхав з охороною лише з двох людей, і на них напали шапсуги, захопили Кухаренка в полон, переправили на лівий берег, посадили в яму і забажали за нього викуп. Поки царські посіпаки домовлялися про викуп і затягували час, Кухаренко помер у тій ямі від ран.

Зараз ви читаєте новину «"Росіяни переселяли на Кубань до українців всяку голитьбу" - Юрій Логвин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути