понеділок, 21 січня 2013 13:33

Римляни писали на "туалетному папері" імена своїх ворогів
5

Фото: Фото: techno.bigmir.net

Давні артефакти, які раніше вважалися гральними фішками, виявилися давньоримським аналогом туалетного паперу.

Плоскі, дископодібні керамічні камінчики розміром від 3 до 12 см знаходилися в колекції Fishbourne Roman Palace в місті Чічестер, Західний Сассекс, починаючи з шістдесятих років. Досі експерти вважали, що ці експонати - фішки для гри в стародавній вид шашок, але вчені запропонували, що ці камені мають зовсім іншу функцію.

Філіп Шарльє, доцент в галузі судової медицини з Університетської лікарні Раймона Пуанкаре в Парижі, розповів, що подібні камені знаходили при розкопках давньогрецьких і давньоримських туалетів. Також Шарльє наводить на доказ давньогрецьке прислів'я: "Трьох каменів досить, щоб витирати ****".

Раніше вважалося, що римляни використовували як засоби гігієни губки, змочені винним оцтом, а також старі ганчірки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В 1943-у на туалетному папері з'явився портрет Гітлера

Камені, які були в колекції, знайшли при розкопках у Помпеях. Збили з пантелику дослідників імена, які були видряпані на цих камінчиках. На думку професора Шарльє, греки і римляни писали на таких каменях імена своїх ворогів і навіть політиків. Таким чином, кожен раз, коли вони ходили в туалет, вони буквально витирали фекалії іменами недругів. Так, раніше були знайдені "фішки" з іменами таких відомих особистостей, як Сократ, Фемістокл і Перікл.

Для виготовлення такого туалетного приладдя використовували старий битий посуд. А щоб уникнути травм сідниць, уламки заокруглювали, перетворюючи в такі пласкі камінці.

Куратор музею, де зберігався давній туалетний папір, доктор Роб Саймонс сказав: "Коли ці камені знайшли при розкопках, археологи відмивали їх мало не до блиску".

"Бідні археологи. Вони не знали, що їм довелося відмивати стародавній засіб гігієни. На щастя, деякі зразки зберегли на собі наліт, так що ми цілком ще можемо їх здати на аналізи. Тим не менше, ці гончарні частини не мають ніякої грошової цінності, тому що ми, по суті, говоримо про камені, які використовувалися як туалетний папір ", - розповів Роб Саймонс.

Зараз ви читаєте новину «Римляни писали на "туалетному папері" імена своїх ворогів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути