середа, 15 липня 2015 17:29

"Річ Посполита не відбулася б без Грюнвальду" - історик Олексій Сокирко
6

Король Польщі Ягайло
Фото: facebook.com
Схема битви
Князь Литви Вітовт

"Це все була абсолютно політична війна, де головним мірилом були не цінності, а політичний вплив," - говорить історик Олексій Сокирко про Грюнвальдську битву, яка відбулася 605 років тому.

Цю битву ще називають битвою під Танненбергом. Тоді на невеликій ділянці між селами Грюнвальд та Стембарк зійшлися війська Королівства Польського та Великого Князівства Литовського з одного боку та Тевтонського ордену з іншого. Битва відбувалася в рамках "Великої війни" 1409-1411 років. Вона розпочалась через намагання Литви повернути Жемайтійські землі після їх захоплення тевтонцями і протистояння експансії, яку проводив Тевтонський орден стосовно литовських земель.

Конфлікт мав давнє коріння і був продовженням політики хрестових походів ордена в прибалтійських землях ще з часів Міндовга. У XIV столітті орден прагнув захопити литовські землі, а також князівства на території сучасної Білорусі.

"Тевтони були, як на погляд сучасних істориків, дуже ефективною державною структурою. В них була своя ідеологія — сіяти віру Христову. Але вони далеко не завжди знали, кого вони хочуть посвятити в свою віру," - стверджує Олексій Сокирко. Дійсно, хоча більшість литовців і були язичниками, проте на території білоруських князівств жили християни, але це не було перешкодою для бравих хрестоносців.

6 серпня 1409 року великий магістр ордена Ульріх фон Юнгінген оголосив війну Польському Королівству і Великому князівству Литовському. В той же час риціарі захоплюють кілька прикордонних литовських замків. У відповідь на це польський король Ягайло проголосив "посполите рушення" ("загальне ополчення"). В таких умовах сторони вирішили укласти перемир'я. Проте супротивники не втрачали часу даремно, а почали підготовку до нової війни.

Тевтони змогли заручитися підтримкою Угорщини та Люксембургу, а також числених найманців. У польсько-литовському війську були також значні українські, білоруські та чеські полки, які вів у майбутньому знаменитий вождь гуситів Ян Жижка, також свої загони привели Новгородський і Мстиславльський князь Лугвеній Ольгердович і татарський хан Джелал ад-Дін.

Щодо чисельності військ, то в істориків досі немає єдності з цього питання. Олексій Сокирко стверджує: "Чисельність військ — завжди спірне питання для істориків. Чому? Тому що джерела дуже непевні. При всій повазі до колег, котрі досліджують битву, ну навряд чи могли тевтони виставити 15 000 , а відповідно, Русь, Литва й Польща понад 25 000. Це просто об'єктивні данні з демографічної ситуації."

Битва відбулась 15 липня в трикутнику між селами Грюнефельде (нині - Грюнвальд), Танненберг (нині - Стембарк) і Людвігсдорф (нині - Лодвигово), площа поля битви становила біля 4 км.

Битва тривала близько 3 годин, а переслідування до пізнього вечора. Війська Тевтонського ордену були розгромлені (в тому числі загинули великий магістр ордену, маршал, великий комтур, комтури, понад 200 орденських "братів").

1 лютого 1411 році було підписано Торунський мир, за яким орден повертав на користь Литви Жемайтію та Добжинську землю на користь Польщі, а також сплачував контрибуцію.

Проте найголовнішим наслідком битви під Грюнвальдом, на думку історика, є народження Речі Посполитої.

Зараз ви читаєте новину «"Річ Посполита не відбулася б без Грюнвальду" - історик Олексій Сокирко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути