Ексклюзиви
пʼятниця, 26 лютого 2021 08:21

Розстріляли організатора винищення українців

Розстріляли організатора винищення українців
Радянські керівники Лазар Каганович, Йосип Сталін, Павло Постишев і Климент Ворошилов причетні до організації Голодомору в Україні 1932–1933 років. Фото: rgakfd.ru

За обвинуваченнями в державній зраді і шпигунстві 26 лютого 1939-го у тюрмі Бутирка біля Москви розстріляли Павла Постишева. Він був одним із організаторів Голодомору 1932-1933-х в Україні.

Павло Постишев народився у російському місті Іваново-Вознесенську в родині ткача. З юності брав участь у революційному русі, був більшовицьким партійним функціонером. У вересні 1923-го був направлений ЦК РКП(б) в Україну. Через 10 років став 2-м секретарем ЦК КП(б) України. Йосип Сталін дав йому більші повноваження, ніж мали тодішні керівники республіки — 1-й секретар ЦК КП(б)У Станіслав Косіор і голова раднаркому Влас Чубар.

В Україні вже лютував штучний голод. Постишев одразу береться за жорсткіші методи. Селяни намагаються втекти з України. Політбюро за ініціативи Постишева забороняє випускати їх за межі республіки. Їх контролюють червоноармійські частини.

Був головним ініціатором знесення пам'яток церковної архітектури в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада розпорядилася вивезти зерно із сіл

В УСРР Постишев створив свій "культ особи". Його портрети на вулицях українських міст висіли поряд із портретами Сталіна. Місто Червоноармійськ Донецької області називалося Постишев.

Вирішив позбутися фаворита Сталіна - Лазаря Кагановича. Написав донос як на "ворога народу".

1937-го 2-й секретар залишив Україну й вирушив до провінційного Куйбишева. Там у вишукуванні "ворогів народу" скотився до параної.

У ніч на 22 лютого 1938-го його разом із дружиною арештовували. Як "японського шпигуна" та "правого троцькіста".

Дружину Тетяну Постоловську також розстріляли. Синів — Володимира й Леоніда відправили в табори.

21 січня 2010-го набуло чинності рішення Апеляційного суду Києва, яке визнало Йосифа Сталіна і ще шістьох функціонерів Компартії винними у здійсненні геноциду української нації – Голодомору 1932-1933 рр.

Зараз ви читаєте новину «Розстріляли організатора винищення українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути