неділя, 25 лютого 2024 12:10

Розпався військовий блок

Розпався військовий блок
30 років тому втратив силу Варшавський договір. Фото: realt.onliner.by

25 лютого 1991 року втратив силу Варшавський договір. Формував військовий блок, доя кого входилиАлбанія, Болгарія, Угорщина, Німеччина, Польща, Румунія, СРСР і Чехословаччина.

Договір набув чинності 1955 року. Учасники зобов'язувались у своїх міжнародних відносинах не погрожувати застосуванням сили. У випадку збройного нападу на будь-кого з учасників договору йому мали допомагати всіма засобами, зокрема з застосуванням збройних сил.

Після падіння у 1989-1990 роках комуністичних режимів у країнах Центральної та Східної Європи існування Варшавського договору втратило сенс. 25 лютого 1991 року держави-учасники ОВД скасували її військові структури.

"З урахуванням глибоких змін у Європі та для здійснення рішень Московської наради Політичного консультативного комітету від 7 червня 1990 року держави-учасниці Варшавського договору, діючи як суверенні та рівноправні держави, вирішили скасувати його військові органи та структури до 31 березня 1991 року. Учасники наради відзначили, що це рішення покликане сприяти подальшому зниженню військових потенціалів у Європі та переходу від блокових до загальноєвропейських структур безпеки", - йшлося в спільній заяві країн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військові США загубили водневу бомбу

1 липня 1991 року в Празі підписали Протокол про повне припинення дії договору.

У Лівадійському палаці в Ялті 4 лютого 1945 року відкрилась конференція лідерів СРСР, США та Великої Британії. Обговорили геополітичну ситуацію в Європі. Секретар ЦК КПРС Йосип Сталін, президент США Франклін Рузвельт і прем'єр-міністр Британії Вінстон Черчилль досягли важливих стратегічних угод щодо подальшої війни з Німеччиною і Японією.

Зараз ви читаєте новину «Розпався військовий блок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути