пʼятниця, 09 квітня 2021 15:11

Рокопали залишки найбільшого міста Давнього Єгипту

Рокопали залишки найбільшого міста Давнього Єгипту
Місто заклали близько 3,4 тис. років тому Фото: istpravda.com.ua

Група археологів розкопала в Єгипті давнє місто, засноване фараоном Аменхотепом ІІІ (приблизно 1391 - 1353 рр. до н.е.) Воно є одним із найбільших із будь-коли виявлених у країні.

Учені наголошують, що місто є другим за значущістю археологічним відкриттям після гробниці Тутанхамона. Припускають, що називалося воно "Піднесення Атона" й було найбільшим адміністративним і промисловим поселенням на західному березі Нілу, у районі Луксора. З Аменхотепом його пов'язали невипадково. На руїнах споруд збереглася цегла з його печаткою, передає "Історична Правда".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Били в обличчя, рубали сокирою й кололи списом - дізналися про обставини смерті фараона

Поки вдалося розкопати стіни будинків і цілі кімнати, заповнені предметами повсякденного вжитку. Ідентифікували майстерню, пекарню з печами та глиняним посудом для зберігання їжі, адміністративний і жилий райони.

Археологи переконані, що нове відкриття дасть можливість зазирнути в життя стародавніх єгиптян за часів розквіту. Також відомо, що містом правив ще син Аменхотепа - Аменхотеп IV, більш відомий як Ехнатон. Можливо, розкопки допоможуть пролити світло на загадку, чому Ехнатон і його дружина Нефертіті вирішили переселитися з Атона до Амарну - майбутньої столиці Єгипту.

Учені з Британського Борнмутського університету поставили під сумнів гіпотезу про військове захоплення давнього Єгипту гіксосами. Вважають, що вони прийшли до влади мирно, усередині країни.

Згідно з прийнятою версію, загарбники вдерлися до Єгипту із Сирії і правили деякими частинами країни між 1638 - 1530 рр. до н.е. Їхнє походження з Близького Сходу підтверджувала археологія, зокрема дослідження архітектури, однак вони не давали відповіді на питання, як гіксоси здобули владу.

Археологи з університету зібрали зразки емалі з зубів 75 людей, похованих у столиці гіксосів Телль-ель-Дабаа. Вони порівняли співвідношення ізотопів стронцію в зубах із сигнатурами ізотопів довкілля Єгипту та інших навколишніх країн і виявили, що багато мешканців міста не були місцевими, а емігрували з різних території. Це довело мультикультурне походження гіксосів. З плином часу іммігранти прийшли до влади, не вдаючись до насильства.

Зараз ви читаєте новину «Рокопали залишки найбільшого міста Давнього Єгипту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути