субота, 03 лютого 2018 04:20

Радянський супершпигун дев'ять років передавав атомні секрети комуністам

Радянський супершпигун дев'ять років передавав атомні секрети комуністам
Клаус Фукс. Фото: Вікіпедія

3 лютого 1950 року у Великій Британії заарештовано Клауса Фукса, англійського вченого німецького походження, який брав участь у розробці атомної бомби. Він був звинувачений у передачі Радянському Союзу надсекретних даних по атомних розробках. Це був перший з цілого ланцюга арештів радянських шпигунів, який завершився арештом, судом і стратою Джуліуса і Етель Розенбергів.

Німецькй фізик, доктор з філософії у 1941 році підключився до групи Рудольфа Пайерлса, яка у той час працювала над уточненням критичної маси урану і проблемою розділення ізотопів. В тому ж році через кілька місяців після початку війни Німеччини проти СРСР, Фукс вийшов на представників радянської військової розвідки і почав передавати відомості про британські розробки в області ядерної зброї. У 1943 був переданий на зв'язок розвідці НКДБ СРСР.

Допитувався у Великій Британії американським контррозвідником Робертом Лемфером, який переконав його розкрити особистість зв'язкового Гаррі Голда. Голд, у свою чергу, назвав Девіда Грінгласса, через останнього вийшли на Розенбергів. Був засуджений на 14 років (максимальний термін за шпигунство у формі передачі військових секретів дружній державі, так як під час передачі секретів СРСР і Велика Британія були союзниками). На вимогу Сполучених Штатів про депортацію Клауса Фукса Велика Британія відповіла відмовою і тим врятувала його від страти. Радянський Союз, у свою чергу, відмовився визнати його своїм агентом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер радянський розвідник, що вивідував секрети про атомну зброю США

У 1959 році Фукс був достроково звільнений і позбавлений британського громадянства. Повернувся до Німеччини, одружився на високопоставленій співробітниці партії Маргарет Кейльсон. Працював у Центральному інституті ядерних досліджень і викладав у Дрезденському технічному університеті. З 1967 року був членом ЦК СЄПН, з 1972 року членом Президії Академії наук НДР. Помер 28 січня 1988 року у Дрездені, радянська влада так його і не визнала і не винагородила.

Зараз ви читаєте новину «Радянський супершпигун дев'ять років передавав атомні секрети комуністам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути